Pek en veren voor Tsipras in Griekenland

Na een slopende marathonvergadering in Brussel staat de Griekse premier Alexis Tsipras een zo mogelijk nog moeilijkere horde te wachten in Athene: het opgelegde hervormingspakket verkopen aan het Griekse parlement en aan de Griekse burger. Maar het is vooral in zijn eigen partij en regering dat Tsipras het zal mogen uitleggen.

Griekenland wordt gewaterboard door de leiders van de eurozone.” Die vergelijking met omstreden martelpraktijk wordt niet gemaakt door politieke tegenstanders van Alexis Tsipras, maar door Nikos Gilos, woordvoerder van zijn eigenste Syriza-partij in het Griekse parlement. Die reactie zet meteen de toon voor de problemen die Tsipras in eigen land zal moeten tackelen. Of "de taliban vragen de vernedering van het land", aldus Dimitris Papdimoulis, een ander parlementslid van Syriza.

De premier zal de afgesproken deal nu snel door het Griekse parlement moeten krijgen. Wellicht zal dat enkel kunnen met de steun van de conservatieve oppositiepartijen Nea Dimokratia en To Potami en anderen, want in de eigen gelederen klinkt er gegrom, een wisselmeerderheid dus.

“Het is best mogelijk dat een aantal fracties de coalitiepartij die Syriza is, zullen verlaten”, schat correspondent Bruno Tersago de situatie in. “Er zijn al twee ministers en een aantal parlementsleden die het absoluut niet eens zijn met het bezuinigingspakket”, zegt NOS-correspondent Conny Keessen, die zich verder niet waagt aan voorspellingen.

Ook bij de rechts-populistische coalitiepartner Onafhankelijke Grieken of ANEL is er ongenoegen. Minister van Defensie en ANEL-voorzitter Panos Kammenos weigert uit de regering te stappen, maar spreekt over "een door Duitsland geleide staatsgreep". "We kunnen hier niet mee akkoord gaan", zegt Kammenos, die weigert om in een regering van nationale eenheid te stappen. 

Het ziet er dus naar uit dat de vijf maanden oude regering van Syriza en ANEL geen lang leven beschoren is. Het is uiterst twijfelachtig of die coalitie met premier Tsipras de voorgestelde maatregelen zal willen of kunnen uitvoeren, wisselmeerderheid of niet.

Gevolgen voor elke Griek

Bij de gewone Griekse burger heerst er ook niet meteen een hoera-stemming nu er een akkoord is, zeker niet nadat de Grieken zich in een referendum eerder al hadden uitgesproken tegen verdere hervormingen. En nu krijgen ze nog zwaardere hervormingen te slikken. Maar groot protest blijft voorlopig nog uit. Voor vanavond is er wel al een demonstratie aangekondigd.

“Iedereen begrijpt dat het hervormings- en bezuinigingspakket zwaar is en dat het voor elke Griek gevolgen zal hebben”, stelt Conny Keessen vast. “De Grieken zijn wel blij dat er voorlopig geen grexit komt, maar aan de andere kant denk ik dat de Grieken nu vooral hopen dat er weer rust komt en ze hun dagelijks leven weer kunnen oppakken.”

De ambtenarenvakbond heeft alleszins een 24-urenstaking aangekondigd voor woensdag, de dag dat het Griekse parlement moet stemmen over het akkoord van vanochtend.

Die inschatting maakt ook Lieven Lenaerts, een Vlaming die op het Griekse eiland Evia woont. “Ik denk dat er een grote zucht van opluchting door de Griekse gezinnen zal waaien. Het grote probleem is dat mensen hier niet aan hun centen kunnen. En dat legt het hele gewone dagelijkse economische leven plat: de restaurants hebben geen volk meer, de mensen kunnen niet tanken… ”

In het akkoord dat afgelopen nacht is gesloten, is niets afgesproken over de financiering van de banken. Maar mogelijk beslist de Europese Centrale Bank vandaag dat de banken nu weer noodkredieten kunnen krijgen. Zo zouden de Grieken eerstdaags weer meer dan 60 euro per dag uit de muur kunnen halen, zoals dat de afgelopen twee weken het geval was.