Pentagon wil transgenders toelaten in leger

De Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter is van plan om transgenders -mannen die zich vrouw voelen of omgekeerd en daarom soms van geslacht veranderen- toelating te geven om deel uit te maken van het Amerikaanse leger. Momenteel zijn transgenders nog niet welkom, soldaten die zich outen dreigen zelfs uit het leger te worden gezet.
2014 Getty Images

De minister heeft een werkgroep opgericht die moet onderzoeken welke gevolgen die openstelling van het leger zal hebben. Binnen zes maanden moet er een rapport worden overgemaakt.

"De werkgroep zal zijn werk doen vanuit de veronderstelling dat transgenders openlijk in het leger kunnen dienen, zonder negatieve effecten voor de militaire efficiëntie, tenzij er praktische en objectieve obstakels worden vastgesteld", zo deelde Carter mee.

"We moeten ervoor zorgen dat iedereen die in staat is om in het leger te dienen gelijke kansen krijgt om dat te doen", klinkt het verder.

"Don't ask, don't tell"

Carter benadrukt ook dat er tijdens de oorlogen van de voorbije jaren al transgenders meevochten aan Amerikaanse zijde, maar dat ze ervoor kozen om dat "in stilte" te doen. Het bekendste voorbeeld is wellicht de WikiLeaks-informant Bradley Manning, die zich na zijn veroordeling outte als transgender en nu als Chelsea Manning door het leven gaat.

Holebi's mogen officieel nog maar sinds 2011 deel uitmaken van het Amerikaanse leger. Tot dan gold het zogenoemde "don't ask, don't tell"-beleid, wat inhield dat je als holebi in het leger geacht werd om te zwijgen over je seksuele voorkeur.