Premier Michel ontstemd over kritiek op zijn "harde houding"

Premier Charles Michel heeft in de Kamer gezegd dat hij er nooit voor heeft gepleit om Griekenland uit de euro te zetten. Michel zei dat als reactie op kritiek - zowel van sommige Belgische politici als van bepaalde buitenlandse media - als zou hij tot het kamp van de hardliners behoren die de Grieken liever kwijt dan rijk waren.

In de Kamer stelden politici uit de oppositie maar ook uit de meerderheid zich vragen bij de houding van de Belgische regering tijdens de onderhandelingen om Griekenland te redden.

De oppositie is niet te spreken over de harde voorwaarden die in het Griekse reddingsplan zijn opgenomen. België zou zich achter de schermen te hard hebben opgesteld. "Ik heb de Januskop (dubbele houding, nvdr) van Michel gezien: voor de camera beweren dat men zich inzet tegen een grexit, maar in de vergaderzalen kritiekloos achter Schäuble en Merkel gaan staan", zei Dirk Van der Maelen van SP.A. 

Ook CD&V stelt zich vragen bij de houding van Michel. "We hebben ons in het verleden als Belgen nooit geprofileerd als hardliners. Kunt u ons verzekeren dat dit deze keer niet anders was", vroeg Steven Vanackere (CD&V).

Michel: "Altijd gepleit voor blijven van Griekenland"

Michel reageerde ontstemd. "Ik apprecieer helemaal niet wat gezegd is. Er is geen twijfel: we hebben in België één lijn. Dat is de steun voor de aanwezigheid van Griekenland in de eurozone. (...) Samen met 6 of 7 collega's heb ik geprobeerd om de standpunten te verzoenen, om drama's, het totale failliet of avonturen te vermijden. Ik het geprobeerd een nuttige rol te spelen", verweerde de premier zich.

België zou in totaal 2,5 tot 3 miljard euro bijdragen aan het nieuwe Griekse steunfonds.

Deur op kier voor schuldverlichting

"We hebben een akkoord dat de hoop en het optimisme biedt dat de relatie tussen Griekenland en de andere Europese landen serener wordt", had premier Charles Michel (MR) vanmorgen kort na het bereikte akkoord gereageerd.

De deur is volgens de Belgische regeringsleider ook op een kier gezet voor een verlichting van de kolossale Griekse staatsschuld. Indien de Grieken nauwgezet uitvoeren wat de schuldeisers vragen, dan "zal het op een gegeven moment mogelijk zijn om het gesprek aan te gaan over een verlaging van de interestvoeten of een verlenging van de terugbetalingstermijnen", aldus Michel.

De premier wees er ook op dat er dringend maatregelen moeten genomen worden om Griekenland de komende weken van liquiditeiten te voorzien. Dat dossier staat maandagmiddag al op de agenda van de ministers van Financiën van de eurozone.

Michel toonde zich tevreden dat het risico op een tijdelijke grexit uit de definitieve tekst is gehaald. "We hebben gekozen voor solidariteit" en in ruil engageert Griekenland zich in "een proces dat garandeert dat het land zijn verantwoordelijkheid neemt", zo besloot de premier.