Republikein Scott Walker bevestigt presidentskandidatuur

Scott Walker, de Republikeinse gouverneur van Wisconsin, heeft zijn kandidatuur bevestigd voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. De Republikeinen hebben intussen al vijftien kandidaten om hun intrek te nemen in het Witte Huis.

"Ik ben kandidaat voor het presidentschap van de Verenigde Staten om voor het Amerikaanse volk te vechten en te winnen", aldus de 47-jarige Walker op Twitter. Zijn entourage kondigde op 2 juli al aan dat hij begonnen was met het inzamelen van campagnefondsen. Nu bevestigde de gouverneur dat voor het eerst zelf.

Walker, zoon van een baptistische dominee en groot fan van Ronald Reagan, werd in 2010 tot gouverneur van de noordelijke staat verkozen. In een stellingoorlog met de grote vakbonden wist hij uiteindelijk het laken naar zich toe te trekken en kon hij bij wet het recht op collectief overleg ondergraven. Dat leverde hem in Republikeinse kringen grote bijval op, ook al omdat het herinnerde aan de manier waarop Reagan destijds het syndicale verzet in de pan hakte.