Tsipras: "We hebben een zware strijd gevoerd"

De Griekse premier Alexis Tsipras klinkt relatief positief na afloop van de top van de staatshoofden en regeringsleiders van de eurolanden. Positief is dat er een akkoord is over een derde reddingsplan voor Griekenland, hoewel Athene wel enkele zware maatregelen moet slikken.

"We hebben een zware strijd gevoerd", zegt Tsipras na 17 uur onderhandelen. "We staan voor enkele zware beslissingen."

Het Griekse parlement moet voor woensdagavond een reeks ingrijpende hervormingen goedkeuren, hervormingen die mogelijk moeilijk zullen liggen bij veel parlementsleden van Syriza -de partij van premier Tsipras- maar ook bij een  groot deel van de Griekse openbare opinie. "Wij hebben de verantwoordelijkheid genomen voor deze beslissing waarbij de meest extreme voorstellen van de conservatieven in Europa zijn afgewend", verweert de Griekse premier zich. "Het scenario van de financiële wurggreep en de ineenstorting van onze banken komt er niet."

Nog volgens Tsipras staat er iets over een schuldherschikking in het akkoord. "We hebben ons kunnen  verzekeren van een financiering op middellange termijn."

Hoewel hem in eigen land wellicht enkele hete dagen te wachten staan, is Tsipras optimistisch. "We zullen ons blijven inzetten zodat we weer economische groei kunnen hebben. We hebben een boodschap van waardigheid naar heel Europa gestuurd."