Varoufakis werd in Griekse regering buiten spel gezet

De vroegere Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis zou vorige week geen ontslag genomen hebben onder druk van de andere ministers van de eurogroep, maar wel van die in de Griekse regering zelf.

Vorige maandag, de dag na het omstreden referendum waarbij de Grieken met 61% meer bezuinigingen afwezen, nam Varoufakis onverwacht ontslag. Naar verluidt gebeurde dat onder druk van de eurogroep die vond dat er met die man geen zee te bezeilen viel. De dag voor het referendum had Varoufakis de schuldeisers nog "terroristen" genoemd.

In een interview met "The New Statesman" laat Varoufakis nu een ander geluid horen. Hij zegt nu dat hij in de Griekse regering in de minderheid gesteld werd omdat hij een hard antwoord van Griekenland wou tegenover de eurozone. 

Zo had Varoufakis een drieluik van maatregelen voorgesteld:

  • de uitgifte van IOU's ("I owe you") of schuldbewijzen door de Griekse regering als alternatieve munt
  • een korting bedingen op de schulden die Athene had uitstaan bij de Europese Centrale Bank
  • de controle overnemen over de Griekse centrale bank om die zo buiten de invloed van de ECB te houden

De dag na het "neen" van het referendum, zou een meerderheid binnen de Griekse regering echter die confrontatie met de eurozone en het IMF uit de weg zijn gegaan en gekozen hebben voor toegevingen, die later op de week een feit werden. Dat zou dan geleid hebben tot het ontslag van Varoufakis.

De Griek valt ook uit naar zijn vroegere collega's. Volgens hem wordt de eurogroep gedomineerd door de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble als "de dirigent van een orkest". Enkel de Franse minister Michel Sapin zou voor een zachtere aanpak kiezen, maar telkens plooien voor Schäuble. Varoufakis zegt ook dat al zijn voorstellen systematisch door de eurogroep werden afgewezen. "Ik heb net zo goed het Zweedse nationale volkslied kunnen zingen, het antwoord zo hetzelfde geweest zijn", aldus Varoufakis.