Verhofstadt wil rol voor Europarlement in opvolging Griekse hervormingen

Liberaal fractieleider in het Europees Parlement Guy Verhofstadt wil de Europarlementsleden een rol geven in de opvolging van de hervormingen die Griekenland heeft toegezegd.

"Het mag niet alleen de eurogroep zijn die daar achter gesloten deuren voor instaat", vindt hij.

Nu op het hoogste niveau een akkoord bereikt is, vindt Verhofstadt dat ook het Europees Parlement betrokken moet worden bij het monitoren van de uitvoering ervan. "De gebeurtenissen van de laatste week hebben aangetoond dat een open, transparante controle door het Europees Parlement betere resultaten kan opleveren", argumenteert hij in een mail aan parlementsvoorzitter Martin Schulz.

Concreet denkt Verhofstadt aan een maandelijkse bespreking in de bevoegde parlementscommissie(s), in aanwezigheid van de Griekse minister van Financiën, de voorzitters van de eurogroep, de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank. Twee keer per jaar zou dan verslag worden uitgebracht aan de plenaire vergadering, stelt Verhofstadt nog voor.