Vlaamse labo's gebruikten vorig jaar ruim 280.000 proefdieren

Wetenschappers hebben in 2014 voor fundamenteel en toegepast onderzoek exact 280.416 proefdieren gebruikt. Het gaat om de 129 Vlaamse laboratoria die met proefdieren werken. Dat meldt het Vlaams departement Leefmilieu, Natuur en Energie
© BSIP / Reporters

Het is de eerste keer dat Vlaanderen de cijfers communiceert. Dat komt omdat sinds 1 juli 2014 de gewesten bevoegd zijn voor Dierenwelzijn op hun grondgebied. In 2013 gebruikten de 356 Belgische labo's 626.742 proefdieren, aldus de federale overheidsdienst Volksgezondheid.

Fundamenteel onderzoek

Het merendeel van de "Vlaamse" proefdieren (256.396) werd gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Daarbij gaat het om fundamenteel of toegepast onderzoek, bijvoorbeeld naar het zenuwstelsel of kanker bij de mens.

De resterende zowat 24.000 dieren werden gebruikt voor andere zaken, bijvoorbeeld testen voor veiligheid, toxiciteit of kwaliteitscontrole. Dat is nodig vooraleer vaccins en geneesmiddelen op de markt komen, verduidelijkt het departement.

Muizen, ratten en apen

Muizen, ratten en zebravisjes (vaak larven) zijn de drie diersoorten die het vaakst als proefdier werden ingezet. Muizen worden bijvoorbeeld gebruikt voor onderzoek naar alzheimer, dementie, ALS, leukemie en de ziekte van Parkinson. Ratten worden onder andere gebruikt bij onderzoek naar epilepsie. Zebravisjes worden steeds meer in wetenschappelijk onderzoek naar toxische chemicaliën ingezet. Er werden ook 38 apen gebruikt voor fundamenteel onderzoek naar het zenuwstelsel aan de KU Leuven.

Voorafgaand aan elke test is een toelating nodig van een ethische commissie. Alternatieven om zo het aantal dierproeven te laten dalen, worden onderzocht. Proefdieren inzetten bij onderzoek naar cosmetica of de ontwikkeling van tabaksproducten is verboden.