West-Vaanderen vreest "kaakslag voor de kust"

De kustburgemeesters, de belangenvereniging TreinTramBus en de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé hebben een boze brief gestuurd naar het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB). Daarin confronteren ze de vakbond met de gevolgen van de geplande zaterdagstakingen.

De kleine vakbond, die niet-erkend is bij de NMBS, wil elke zaterdag tussen 18 juli en 29 augustus het werk neerleggen, en hoopt zo betere loon- en werkvoorwaarden te bedingen. De gevolgen op het spoor dreigen heel voelbaar te zijn.

In de brief wijzen de schrijvers de vakbond nog eens op de gevolgen. "Ongeveer 10 à 15 procent van de dagjesmensen die in de zomer naar de kust komen, gebruikt de trein. Ook heel wat pendelaars (bv. horecapersoneel) zijn afhankelijk van het treinaanbod. (...) De 7 voorziene zaterdagen met werkonderbrekingen tussen 18 juli en 29 augustus kunnen dus leiden tot 210.000 minder dagjestoeristen voor de kust, of een economisch verlies van bijna 7,7 miljoen euro. Dit is voor ons onaanvaardbaar", klinkt het. "Begrijpe wie kan..."

Volgens de kustburgemeesters, TreinTramBus en de gouverneur zal ook het imago van de NMBS geschaad worden. "Dit is een kaakslag voor de kust. De pendelaars en de toeristen, die kiezen voor een duurzaam transportmiddel, zullen weer getroffen worden, zullen weer gegijzeld worden door de spoorvakbond. Onbegrijpelijk! ", besluit de brief.