13-jarige jongen doodgeslagen in Bangladesh

In het Aziatische land Bangladesh hebben duizenden mensen betoogd tegen de brutale lynchpartij door een groep mannen van een 13-jarig jongetje. De daders hebben de moordpartij op Facebook verspreid.

De moord vond plaats in het dorp Sylhet in het oosten van het land. Een jongen van 13 werd daar door een groep mannen beschuldigd van een poging om een karretje met een fiets te stelen.

De jongen werd door zijn aanvallers aan een paal gebonden en daarna met een metalen staaf geslagen. Hij schreeuwde om hulp en drinken en smeekte voor zijn leven, maar toch werd hij door de menigte vermoord.

Eén van de aanvallers heeft het gebeuren gefilmd met zijn mobiele telefoon en de beelden verspreid op Facebook. Toen de daders het lichaam van de jongen op een vuilnisbelt wilden gooien, werden ze op hun beurt aangevallen door woedende omwonenden die hen verjaagd hebben.

Drie daders zijn ontsnapt, maar één van hen werd door de dorpelingen gevat en overgedragen aan de politie. Een andere werd later gearresteerd. De hoofdverdachte zou ontsnapt zijn naar Saudi-Arabië.

De moord op de 13-jarige Samiul Alam Rajon heeft in Bangladesh tot grote verontwaardiging geleid en al dagenlang wordt er massaal betoogd. Lynchpartijen zijn niet ongewoon in het land, vooral dan tegen mensen die verdacht worden van misdaden, maar vooral de jonge leeftijd van het slachtoffer heeft tot woede geleid.

De zaak doet denken aan het doodslaan van de jonge vrouw Farkhunda in Afghanistan. Ook dat heeft in het land tot nooit geziene protesten van vrouwen, maar ook van mannen, geleid.