"De Griekse regering anders schudden"

In de Griekse hoofdstad Athene is er intensief politiek overleg aan de gang over het Europese reddingsplan. Het Griekse parlement moet een groot deel van dat steunpakket tegen morgenavond goedgekeurd hebben. Dat is zo overeengekomen na loodzware onderhandelingen tussen Griekenland en Europa in de nacht van zondag op maandag. Hamvraag is of de Griekse premier Alex Tsipras zijn verdeelde partij Syriza kan overtuigen om aan één en hetzelfde zeel te trekken. Of dat nu lukt of niet, volgens Griekse media plant Tsipras een herschikking van zijn regering.
Demotix

Alle partijen in Griekenland zijn druk aan het vergaderen over het Europese reddingsplan dat ruim 80 miljard euro euro aan het land belooft in ruil voor snelle én fundamentele hervormingen. Welke partij zal vóór en welke partij zal tegen het plan stemmen?

Premier Tsipras wist gisteren op het nippertje een grexit te voorkomen maar heeft daarvoor een erg hoge prijs betaald. Hij krijgt tegenwind vanuit zijn eigen partij Syriza waar extreem-linkse dissidenten de zware eisen van Europa niet zomaar willen slikken. Tsipras' bondgenoot en minister van Financiën Euclides TsakaIotos doet in het hoofdkwartier van Syriza aan pendeldiplomatie om hen te overhalen om aan één zeel te trekken.

"Tsipras zou na stemming de dissidenten weren"

Maar niet alleen binnen zijn eigen partij hoort Tsipras gegrom. Ook de andere regeringspartij, de rechts-nationalistische Onafhankelijke Grieken, is niet echt happig. Leider en minister van Defensie Panos Kammenos nam zelfs het woord "coup" al in de mond.

Tsipras zal in het parlement wellicht kunnen rekenen op een wisselmeerderheid -met steun van pro-Europese oppositiepartijen als Pasok, Nea Dimokratia en To Potami- om de maatregelen goed te keuren. 

Maar een premier zonder de steun van zijn regering zit sowieso in een lastig parket. Kan zo'n regering wel op korte termijn overleven? De regeringsleden die tegen het reddingsplan willen stemmen, weigeren ook op te stappen. Griekse media stellen dat Tsipras ná de stemming in het parlement een herschikking van de regering beoogt. Hiermee zou de premier dissidenten kunnen weren, zoals minister van Energie Panagiotis Lafazanis en minister voor Sociale Zaken Dimitris Stratoulis.

Kan Tsipras eigenlijk zelf nog premier blijven?

Niet alleen de overlevingskansen van de Griekse regering zijn moeilijk in te schatten, ook het lot van de premier zelf. Kan hij in deze moeilijke omstandigheden aan het werk blijven? 

"In Griekenland is er sprake van misschien een overgangsregering, een regering van nationale eenheid of een regering die niet verkozen is maar samengesteld uit leden die achter het Europese programma staan. In hoeverre de positie van Tsipras dan nog geloofwaardig zal zijn, valt af te wachten", legt correspondent Bruno Tersago uit.