"Einde van tirannie tegen ons land"

De Iraanse president Hassan Rouhani heeft het nucleaire akkoord tussen zijn land en de internationale gemeenschap verwelkomd als een nieuw hoofdstuk van samenwerking met de buitenwereld, na jaren van sancties tegen zijn land. "Dit is het einde van de daden van tirannie tegen onze natie en de start van samenwerking met de wereld", zei hij in een toespraak op de nationale televisie.

De Amerikaanse president Barack Obama liet niet na om te benadrukken dat het nucleaire akkoord met Iran niet gebaseerd is op vertrouwen, maar op controle. Als Iran zich niet aan zijn engagementen houdt, worden de sancties zo weer van kracht.

Zijn Iraanse collega Hassan Rouhani diende hem van antwoord tijdens zijn televisietoespraak. Iran zal zich aan zijn verbintenissen houden als de wereldmachten dat ook doen, zei Rouhani. "Dit is een wederzijds akkoord. Als zij zich eraan houden, zullen wij dat ook doen. De Iraanse natie heeft altijd haar beloftes en verdragen nageleefd."

"Nucleaire programma beschermd"

Volgens Rouhani beschermt het akkoord ook de vooruitgang die Iran in zijn nucleaire programma al behaald heeft. Nog eens benadrukkend dat dat programma "puur vreedzaam" is. Het akkoord zal de Iraanse economie, gehavend door jarenlange sancties, nu toelaten om zich te herstellen, voegde de president eraan toe.

"We hebben nooit liefdadigheid gevraagd, maar wel eerlijke, rechtvaardige win-winonderhandelingen. Vandaag, na 23 maanden van onderhandelingen met de wereldmachten, hebben we een keerpunt bereikt."

Rouhani had ook nog een boodschap voor zijn buurlanden. Laat u niet verleiden door de Israëlische propaganda, Iran heeft een gezamenlijk belang in de stabiliteit van deze regio, verzekerde hij.