"Er is geen gevangeniscel geschikt voor deze grote dwerg"

De Mexicaanse regering looft een beloning van 3,4 miljoen euro uit voor de tip die tot de vangst van de zaterdag ontsnapte drugsbaron Joaquin "El Chapo" Guzman leidt, een uitzonderlijk hoog bedrag. El Chapo zelf zou zich intussen op Twitter vrolijk hebben gemaakt over zijn ontsnapping, al is de authenticiteit van het profiel niet bewezen. Bedreigingen aan het adres van de Amerikaanse miljardair Donald Trump op datzelfde profiel worden in elk geval door de FBI onderzocht.

Dat de zoektocht naar El Chapo (De Dwerg) prioriteit nummer één is voor de Mexicaanse politie, mag blijken uit het bedrag dat op zijn hoofd is gezet: 3,4 miljoen euro voor de gouden tip die naar zijn vangst leidt. Vergeleken met andere zware criminelen is dat zowat het dubbele.

El Chapo, de leider van het beruchte Sinaloa-kartel, ontsnapte zaterdagavond uit een zwaar bewaakte gevangenis in de buurt van de Mexicaanse hoofdstad, door een tunnel van anderhalve kilometer. Ingang van de tunnel: zijn cel. Uitgang: een huis in aanbouw. Extra zuurstoftanks, elektrische verlichting, zelfs een motor en verse kleren lagen netjes op hem te wachten.

Een afgang voor al wie bij de bewaking van de drugsbaron betrokken was en voor de Mexicaanse autoriteiten in het bijzonder. Volgens de Mexicaanse minister van Binnenlandse Zaken Miguel Angel Osorio Chong kreeg El Chapo "wellicht hulp van medeplichtigen binnen de gevangenis". "Als dat zo is, gaat het om een daad van verraad."

De Mexicaanse regering heeft intussen een recente foto van de man verspreid, zonder snor en met kort geschoren haren (foto bovenaan). De minister van Binnenlandse Zaken beloofde ook nog recente videobeelden van kort voor de ontsnapping vrij te geven.

Dode hoek

De ontsnapping van Guzman is een ware tour de force, wetende dat hij de klok rond met camera's bewaakt werd en een elektronische enkelband droeg. In heel de gevangenis hangen 750 camera's en ze beantwoordt ook aan de internationale normen.

Hoe hij dan toch wist te ontsnappen? Het lijkt er op dat hij gebruik/misbruik maakte van de dode hoeken in zijn cel, die er naar verluidt waren "uit respect voor zijn intimiteit". Vooraleer hij in de tunnel verdween, verbrak hij ook zijn enkelband.

Verkneukelende tweets

Meer dan 48 uur na zijn ontsnapping blijft El Chapo ondanks grote zoekacties in verschillende deelstaten vooralsnog onvindbaar voor de Mexicaanse autoriteiten, die de hulp van Interpol hebben ingeroepen.

De drugsbaron mag dan spoorloos zijn, hij liet na zijn ontsnapping wel al van zich horen. Op Twitter zou hij zich vrolijk gemaakt hebben over zijn ontsnapping uit de gevangenis, via het profiel @ElChap0Guzman, dat door zijn zoon beheerd zou worden. De authenticiteit van het profiel is echter niet bewezen.

Een van de verkneukelende tweets luidt alvast: "Het leven kan keren, de ene dag zitten we in de put, de andere zijn we boven." Of: "Wie in dit leven niets riskeert, wint niets." En over zichzelf: "Er is geen gevangeniscel geschikt voor deze grote dwerg."

Donald Trump in het vizier

El Chapo - of hij die zich voor de drugsbaron uitgeeft - lijkt ook aan te geven dat hij hulp van de autoriteiten heeft gekregen bij zijn ontsnapping. "De hond danst voor het geld en dat heb ik uitgeprobeerd", staat er in een tweet te lezen. Met "hond" wordt in het Mexicaanse slang naar de overheid verwezen.

In één beweging haalt de drugsbaron ook uit naar een resem tegenstanders, van de leider van het rivaliserende Zetas-kartel, El Chabelo, over de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto, tot de Amerikaanse miljardair en presidentskandidaat Donald Trump, die kort na Guzmans ontsnapping gezegd had dat Guzman "alles wat verkeerd is aan Mexico verpersoonlijkte".

El Chabelo, die zelf in de gevangenis zit, kreeg een niet mis te verstane boodschap: "De eerste die eraan gaat, is Chabelo, die me in een cel wilde zien creperen." De Mexicaanse president kreeg ook een sneer: "En jij, @EPN, noem me geen crimineel meer, want ik geef werk aan de mensen, anders dan jouw schurkachtige regering."

Donald Trump ten slotte, kreeg een hoop Mexicaanse scheldwoorden naar zijn hoofd geslingerd, vergezeld van wat voor een dreigement moet uitgaan: "Als je me blijft ergeren, zal ik je al je klotewoorden doen opeten."

Authentiek of niet, de FBI neemt de bedreigingen ernstig en is een onderzoek gestart, zo liet een medewerker van Trump verstaan. De FBI zelf wil dat bevestigen noch ontkennen.