"Gokken met toekomst van je land is onverantwoord"

Op de Nederlandse televisie heeft Jeroen Dijsselbloem, de voorzitter van de ministers van Financiën van de eurozone, nog eens uitgehaald naar de huidige Griekse regering. Die heeft zich erg onverantwoord gedragen, vindt hij, niet enkel tegen de andere eurolanden, maar ook tegen de eigen bevolking.

Als voorzitter van de eurogroep was Dijsselbloem de voorbije maanden en weken nauw betrokken bij het akkoord dat maandagochtend gesloten werd tussen de Europese leiders en Griekenland.

Vanavond mocht hij daarover stoom aflaten op de Nederlandse televisie en dat deed hij dan ook. Positief denkt Dijsselbloem dat er nog een lange weg te gaan is voor Griekenland, maar dat de maatregelen die nu zijn afgesproken het land er opnieuw zullen bovenop helpen.

Hij spaarde echter de kritiek op de regering-Tsipras niet en vooral niet dat die nog tijdens de onderhandelingen een referendum heeft uitgeschreven over de besparingen en de bevolking geadviseerd heeft om daar tegen te stemmen.

Dat is erg slecht gevallen bij de andere eurolanden en heeft het vertrouwen in de Griekse regering volledig onderuit gehaald, zei Dijsselbloem. Bovendien was de vraag die gesteld werd en het negatieve advies gewoon onmogelijk en was dat niet eerlijk naar de Griekse kiezer toe, vindt hij.

Dijsselbloem sprak over gokken met de toekomst van je eigen land en noemde dat gewoon oneerlijk.