Aantal Zeeuwse dorpen zonder basisschool groeit snel

Het aantal Zeeuwse dorpen dat het zonder basisschool moet stellen, neemt snel toe. Na de zomervakantie telt Zeeland opnieuw tien basisscholen minder, meldt de Provinciale Zeeuwse Courant.

Vooral door teruglopende leerlingaantallen neemt het aantal basisscholen in de Nederlandse provincie al jaren af. In 2007 waren er nog 245. Na dit schooljaar blijven er 208 over. Vooral de laatste drie jaar gaat het hard. Na deze zomervakantie sluiten tien Zeeuwse scholen om op te gaan in andere scholen.

Het resultaat is dat steeds meer dorpen helemaal zonder basisschool komen te zitten. Tot 2010 was dat in Zeeland nog een zeldzaamheid, maar sindsdien hebben vijftien dorpen afscheid moeten nemen van hun (laatste) school. Van de bijna 130 woonkernen die de provincie telt, zijn er inmiddels 26 geheel schoolloos, ofwel één op de vijf. Dat is vooral in Zeeuws-Vlaanderen en op de Bevelanden het geval.

Het proces zal de komende jaren in alle hevigheid doorgaan, verwacht onderzoeker Dick van der Wouw van Zeeuwse Bibliotheek/Scoop. "Men heeft geprobeerd het steeds uit te stellen, maar nu vallen de grote klappen. Het is niet meer vanzelfsprekend dat elk dorp een school heeft. Dat wordt vaak als een aderlating ervaren."