Amerikaans homokoor haalt vriendschapsbanden aan met Cuba

Een Amerikaans homokoor is momenteel op tournee in Cuba. Het Gay Men's Chorus of Washington doet dat naar eigen zeggen om de diplomatieke toenadering tussen de VS en Cuba te steunen én om de LGBT-rechten op het Caraïbische eiland te promoten.

Sinds eind vorig jaar zoeken de VS en Cuba voor het eerst in meer dan een halve eeuw toenadering tot elkaar. Dat gebeurt niet alleen op officieel en diplomatiek vlak, ook gewone Amerikanen dragen hun steentje bij. Zo is het Gay Men's Chorus of Washington deze week op tournee op het Caraïbische eiland.

Het koor bestaat sinds 1981 en is in de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. gevestigd. Het telt zo'n driehonderd leden (allen mannen) en heeft eenentwintig zangers naar Cuba afgevaardigd. De tournee is niks minder dan een primeur voor de eilandstaat.

"Deze tournee waarbij we de rechten van de LGBT-gemeenschap (lesbian, gay, bisexual & transgender, red.) in Cuba verdedigen, komt op het goeie moment", vertelt voorzitter Chase Maggiano aan het persagentschap AFP. "We hebben vele redenen om hier te zijn. Eén daarvan zijn de vernieuwde diplomatieke relaties die een nieuw daglicht op de verhouding tussen de VS en Cuba richten, als partners voor de toekomst."

Op Facebook brengt het koor geregeld verslag uit over de tournee.