Automobilist die voetgangers aanreed, blijft in de cel

De automobilist die vorige week donderdagavond onder invloed van alcohol twee voetgangers doodreed in Kluisbergen, blijft nog minstens één maand in de cel. Dat heeft de raadkamer in Oudenaarde beslist.

Het ongeval gebeurde rond 22.45 uur op het kruispunt van de Grote Herreweg en de straat De Pacht. Een man en een vrouw die de weg overstaken, werden aangereden door de personenwagen. Ze werden in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, waar ze overleden. Het ging om een man en vrouw van 53 uit Kluisbergen.

De autobestuurder, een man van 20 uit Avelgem, verklaarde dat hij 70 per uur reed waar hij maar 50 mocht. De man had gedronken. "Er is alcohol in het spel", zegt advocaat Eli De Frene. "Maar het is niet zo dat mijn cliënt in dronken toestand achter het stuur zat. Hij voelde zich goed. Dat wordt ook bevestigd door de mensen die bij hem waren op het moment dat hij vertrokken was."

Het rijbewijs van de automobilist werd onmiddellijk ingetrokken. Hij werd voorgeleid bij de onderzoeksrechter en aangehouden voor onopzettelijke doding en het rijden onder invloed van alcohol. Het was de derde keer in een jaar tijd dat hij betrapt werd op rijden onder invloed.

De advocaat van de bestuurder had om een vrijlating onder strenge voorwaarden gevraagd. "Er zijn inderdaad ervoor twee controles geweest, maar mijn cliënt is nog niet veroordeeld voor die feiten. Hij had een avondklok of huisarrest voorgesteld en was bereid om alleen het huis te verlaten om te gaan werken."

Volgens de verdediging was er geen overdreven alcoholgebruik en ging het om een spijtig ongeval. De raadkamer zag dat anders en bevestigde de aanhouding, waardoor de man een maand langer in de cel blijft. Wellicht gaat de verdediging niet in beroep.