België stuurt voor het eerst radicale imam het land uit

Voor het eerst heeft de federale regering de verblijfsvergunning van een radicale imam afgenomen. Het gaat om een Marokkaans-Nederlandse man uit Dison bij Luik, zo staat dinsdag in De Morgen, Het Laatste Nieuws en de kranten van SudPresse.
De politie-actie in Verviers van begin januari

De Staatsveiligheid en het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) hadden de prediker al een tijdje in het vizier. Hij zou zeer actief geweest zijn in de extremistische kringen rond Verviers, waar in januari nog twee vermoedelijke terroristen werden gedood bij een politieactie.

"Hij dweept actief met de jonge Algerijn Mohammed Merah die in 2012 in Toulouse drie kinderen en een volwassene doodde in een joodse school", benadrukt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

Het is de eerste keer in ons land dat iemand zijn verblijfspapieren verliest omdat hij haat predikt. "Er zullen er nog volgen", zegt Francken aan VRT Nieuws, "in het bijzonder radicale haatpredikers die hier de geesten van onze jonge moslims vergiftigen met extremistische ideeën en het oproepen tot haat."

De imam zal wellicht naar Nederland moeten terugkeren. Francken heeft zijn Nederlandse collega Klaas Dijkhoff al op de hoogte gebracht van de beslissing. De man heeft wel nog het recht om beroep aan te tekenen bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen.