Geveld door een bore-out: ziek zijn van verveling op het werk

Een burn-out dat kennen we intussen allemaal: opgebrand zijn door het vele werk. Steeds meer mensen worden ermee geconfronteerd. Maar bijna de helft van hen blijkt geen burn-out te hebben, wel een bore-out: te weinig uitgedaagd worden op het werk waardoor je ziek wordt van verveling.
lev dolgachov

Mensen die op het werk onvoldoende uitgedaagd en geprikkeld worden, zouden wel eens te maken kunnen krijgen met een bore-out. Doordat de activiteiten op het werk niet genoeg voldoening, energie en afwisseling bieden, zal het werk je fysiek en mentaal gaan vervelen.

Het resultaat van een bore-out is erg vergelijkbaar met dat van een burn-out: je geraakt uitgeput. Frouke Vermeulen kreeg er zelf mee te maken en schreef er een boek over. Als bore-out coach begeleidt ze nu mensen die in dezelfde situatie zitten. "Wat opvalt zijn de grote schaamte en taboe die nog op het thema rusten en dat maakt het moeilijk om toe te geven dat je je verveelt op het werk", verklaart ze in het VRT-Journaal. 

Symptomen

Symptomen die specifiek aan een bore-out verbonden zijn, bestaan volgens Frouke Vermeulen niet echt. Vermoeidheid, een algemeen futloos gevoel en depressieve gevoelens komen meestal ook voor bij een burn-out, een depressie en andere psychologische klachten.

Wat wel opvalt is dat sommige mensen zeer veel slapen om te vergeten. Anderen zijn dan weer bang om te slapen omdat daarna wakker worden het ergste is. Een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen komen ook vaak voor net als excessief gedrag, zoals overmatig sporten of eten. "Ik zat gevangen in mijn eigen lichaam en gedachten. Wanneer ik 's avonds terugkwam van mijn werk wilde ik graag dingen doen, zoals een boek lezen, maar mijn lichaam wilde niet mee", voegt Frouke eraan toe.

Hoe kan je een bore-out voorkomen?

  • Af en toe stilstaan bij wat je werkelijk wilt in het leven en controleren of de job die je uitoefent daartoe bijdraagt.
     
  • Niet enkel rationeel afchecken, maar ook gevoelsmatig afchecken. Als je rationeel de dingen nagaat, kan je bijvoorbeeld besluiten dat je een job doet die in de lijn van je diploma ligt. Maar je moet de dingen ook leren voelen en gevoelsmatig afchecken. Vraag je af of je blij wordt van de dingen die je doet.
     
  • Erover praten is ook belangrijk. De input die je van anderen krijgt, kan ook waardevol zijn. Vaak weten de mensen die je omringen ook wat je gelukkig maakt en wat niet.

Meest gelezen