Google Maps plakt neutrale naam op betwist rif in Zuid-Chinese Zee

Hungyuan bestaat niet meer. Tenminste: op Google Maps. De internetgigant duidt het rif in de Zuid-Chinese Zee voortaan aan als Scarborough Shoal in antwoord op een territoriaal dispuut tussen China en de Filipijnen.

Het is een onderwerp dat de jongste jaren met de regelmaat van de klok het nieuws haalt: China dat zijn macht in de Zuid-Chinese Zee laat gelden door eigendomsclaims uit te vaardigen met betrekking tot tal van eilanden in het gebied. Het land bouwt zelfs kunstmatige havens en eilanden om die eisen kracht bij te zetten.

Verschillende landen in de regio vechten intussen territoriale disputen uit met China over deze eilanden. Zo ook de Filipijnen. Net als China claimt dat land een rif op zo'n 220 kilometer van de hoofdstad Manilla en op zo'n 650 kilometer van het Chinese eiland Hainan.

Tot voor kort duidde Google Maps het rif aan als Hungyuan, de Chinese naam, als onderdeel van de Zhongsha eilanden. Dat is niet langer het geval. Nu staat het rif bekend als Sharborough Shoal, een internationaal gangbare én neutrale naam. Met die wijziging wil Google Maps een onpartijdig standpunt in het dispuut aannemen.

Voor het Permanent Hof van Arbitrage in Den Haag zijn vorige week hoorzittingen gestart die de argumenten van de Filipijnse regering bestuderen. Die laatste wil immers alle territoriale claims van China in dit gebied van de Zuid-Chinese Zee illegaal laten verklaren.