Krabbels van Charles Dickens geven anonieme Victoriaanse auteurs een gezicht

Honderden auteurs die in de 19e eeuw anonieme bijdrages leverden in het magazine "All the year round" van Charles Dickens hebben eindelijk een naam gekregen dankzij een reeks per toeval ontdekte aantekeningen van de Engelse schrijver.
Charles Dickens.

"Oliver Twist", "Great expectations", "A Christmas carol", "A tale of two cities": het zijn slechts enkele van de vele inmiddels wereldberoemde romans die Charles Dickens in de 19e eeuw bijeen pende. Naast schrijven hield hij zich ook bezig met de redactie van "All the year round", een literair magazine waarin tal van auteurs anonieme bijdrages leverden. Naar hun identiteit was het lange tijd raden, maar een unieke vondst heeft daarin verandering gebracht.

Eind vorig jaar kocht de Engelse antiquair en academicus Jeremy Parrott een ingebonden verzameling van twintig originele nummers van het magazine van een collega. Groot was zijn verrassing toen hij bij elk verhaal in de marge krabbels ontwaarde. Het bleek om het handschrift van Dickens zelf te gaan die de naam van elke auteur bij haar of zijn stuk had geplaatst.

Voor kenners van de Victoriaanse literatuur is de ontdekking niks minder dan een steen van Rosetta. Dankzij de krabbels zijn liefst driehonderd tot vierhonderd auteurs van zo'n 2.500 artikels en verhalen die voorheen anoniem waren, geïdentificeerd. Blijkt dat Dickens destijds verschillende grote namen wist te strikken. Onder anderen Elizabeth Gaskell ("North and south"), Lewis Carroll ("Alice in Wonderland") en Wilkie Collins ("The woman in white") schreven stukken voor "All the year round".

De ontdekking is recent bekendgemaakt op een conferentie van de Research Society for Victorian Periodicals aan de Universiteit Gent. "Er hing elektriciteit in de kamer toen Parrott het nieuws vertelde", schrijft de vereniging op haar website. "Meer dan wie ook wisten de aanwezige geleerden dat notities in een Victoriaans magazine uitzonderlijk en kostbaar zijn."