Kranten laken machtsgreep van Europa over Griekenland

De Belgische kranten hebben geen goed oog in het akkoord over Griekenland dat de regeringsleiders van de eurozone gisteren hebben gesloten. Volgens hen komt Europa er niet goed uit en biedt het akkoord geen oplossing.

De Morgen stelt zich vragen bij het Europese besluit waarbij de Griekse premier Alexis Tsipras met het mes op de keel wetgeving over pensioenen, fiscaliteit en zondagsarbeid in 48 uur door de strot van de parlementariërs moet duwen. "Voor goed menende Europese burgers die geloven in een solidair en democratisch Europa zijn het harde dagen", klinkt het. "Zij beseffen maar al te goed dat de essentie van het Europese project is aangetast. Daarvan kan niets goed komen."

"De harde lijn van Europa is niet helemaal onbegrijpelijk", schrijft Het Nieuwsblad, want ook de andere Europese leiders moeten terug naar huis om uit te leggen dat Griekenland voor de derde keer in vijf jaar een lening krijgt. Geld in ruil voor garanties, het is niet eens onlogisch. "Maar als deze deal een bittere smaak nalaat, dan is het omdat het machtsspel met een ongeziene brutaliteit gespeeld is. Tsipras moest niet alleen instemmen, hij moest vernederd worden."

De waslijst aan draconische maatregelen tegenover Athene zet aan tot extreme vergelijkingen. Het Laatste Nieuws citeert : "Staatsgreep. Neokolonialisme." Is daarmee een einde gekomen aan de intra-Europese solidariteit, vraagt de krant zich af. Dat is toch te sterk, luidt het antwoord. "Aan de andere kant doet dit soort lik-op-stukbeleid de Europese gedachte geen goed. Europese idealisten zeggen dat het allemaal zal beteren als er een echte politieke unie komt, met een Europese regering die rechtstreeks verkozen of weggestemd kan worden. Eerst zien en dan geloven."

"Europa kan nooit meer hetzelfde zijn na het akkoord over Griekenland", meent De Standaard. De stelling dat de muntunie, de nationale soevereiniteit en de democratie duurzaam kunnen samengaan, ligt finaal aan diggelen. De Grieken zijn voorlopig gered maar Europa moet zich niet op de borst slaan. "Nog een botsing als deze overleeft de euro niet", voorspelt de krant.

Was grexit een beter idee?

De Franstalige zakenkrant l'Echo gelooft niet erg in de oplossing die uit de bus gekomen is. Het ergste - een grexit - is vermeden, maar een langetermijnoplossing is dit niet. "Daarvoor zit er te weinig ambitie en te weinig panache in : Ofwel had men er resoluut de stekker moeten uitrekken ofwel een voldoende hoeveelheid economische zuurstof toedienen onder de vorm van een drastische schuldherschikking."

Er lag nochtans zaterdagochtend een elegante oplossing voor de Griekse schuldencrisis binnen handbereik, stelt De Tijd. Tsipras had een derde reddingsprogramma aangevraagd, met hervormingen die hij nooit had gesteund.  Alles lag klaar om de klassieke politieke deal te maken, waarbij iedereen met opgeheven hoofd terug naar huis kan. "Het is onbegrijpelijk dat dit weekend zoveel politiek kapitaal is opgebruikt voor zo weinig resultaat." In een interview met diezelfde krant vraag Luc Coene, eregouverneur van de Nationale Bank, zich af of een grexit niet een beter idee was geweest.