New York betaalt nabestaanden Eric Garner bijna 6 miljoen dollar

De stad New York heeft ermee ingestemd om 5,9 miljoen dollar (5,4 miljoen euro) te betalen aan de familie van Eric Garner, de man die ongeveer een jaar geleden om het leven kwam nadat hij op hardhandige manier gearresteerd werd door de politie. Dat melden Amerikaanse media.
2014 Getty Images

De schikking komt er nadat de familie van Garner een schadevergoeding van 75 miljoen dollar had geëist van de stad New York en van de politie. "We waren in staat om een tot een schikking te komen die in het belang is van beide partijen is", zegt Scott Stringer aan NBC News. Stringer staat in voor het beheer van de financiële middelen van de stad New York.

Verboden techniek

De New Yorkse politie wilde de 43-jarige Eric Garner op 17 juli 2014 arresteren voor het illegaal verkopen van sigaretten. Toen Garner, een Afro-Amerikaanse man van 1,90 meter en 160 kilogram, weigerde om zich te laten boeien, werd hij door verschillende agenten overmeesterd. Een van de agenten gebruikte daarbij een houdgreep die de luchtpijp van de verdachte afsneed, een techniek die nochtans verboden is bij de NYPD. Korte tijd later overleed Garner.

"I can't breathe"

De feiten veroorzaakten heel wat opschudding in de VS. Ook al omdat uit videobeelden van de arrestatie bleek dat de man tijdens zijn arrestatie tot elf keer toe had aangegeven dat hij niet kon ademen. Garners woorden "I can't breathe" ("Ik kan niet ademen") groeiden uit tot een nationale slogan tegen politiegeweld.
Eerder had een "grand jury" nog geweigerd om de politieagent die de wurggreep uitvoerde te laten vervolgen. Er loopt wel nog een federaal onderzoek naar de verdachte.