Nokia wil weer gsm's maken

Nokia wil weer gsm's maken en voorziet een terugkeer op zijn vroegst in het vierde kwartaal van 2016. De Finnen droegen in april 2014 hun gsm-activiteit over aan de Amerikaanse softwarereus Microsoft.

Nokia was 14 jaar lang 's werelds grootste fabrikant van mobiele telefoons, maar viel van zijn troon omdat het bedrijf er niet in slaagde mee te surfen op het succes van de smartphone. In 2011 gingen de Finnen samenwerken met Microsoft om alsnog een plaats in die markt te veroveren. Met weinig succes.

In april vorig jaar werd de gsm-divisie van Nokia grotendeels overgenomen door Microsoft, inclusief alle marketing- en distributieactiviteiten. Bij de beoogde terugkeer wil Nokia het anders aanpakken. Het bedrijf wil de productie, marketing en klantenservice overlaten aan een partner en zelf alleen zijn naam verbinden aan de apparaten die het ook gaat ontwerpen.

Microsoft behoudt tot het vierde kwartaal van 2016 de rechten op het gebruik van de merknaam Nokia voor telefoons. De softwarereus maakte onlangs bekend 7.800 banen te schrappen, vooral bij de onderdelen van Nokia die werden ingelijfd voor 5,4 miljard dollar.