Obama: "Naar een nieuw tijdperk met Iran"

De Amerikaanse president Barack Obama ziet in het nucleaire akkoord met Iran het begin van een nieuw tijdperk met betere relaties tussen de Verenigde Staten en Iran. "Dit akkoord geeft ons de kans om een nieuwe richting in te slaan. We moeten ze grijpen." Tegelijk stak hij een pluim op de hoed van de Amerikaanse diplomatieke diensten.

De Verenigde Staten en Iran verbraken hun diplomatieke relaties zo'n 35 jaar geleden, na de Islamitische Revolutie en de machtsgreep van de toenmalige ayatollah Khomeini en de gijzeling in de Amerikaanse ambassade in Teheran.

Het nucleaire akkoord kan daar volgens de Amerikaanse president een einde aan maken, of althans het begin van een nieuw tijdperk zijn. Ondanks "reële verschillen" en een "moeilijke geschiedenis die we niet kunnen negeren" geeft dit akkoord "ons een kans om een nieuwe richting in te slaan", reageerde Obama. "We moeten die kans grijpen." Volgens de president is verandering mogelijk.

"Wegen naar nucleair wapen afgesneden"

De toespraak van de Amerikaanse president werd rechtstreeks uitgezonden op de Iraanse televisie. "Dankzij dit akkoord kan de internationale gemeenschap er zeker van zijn dat de Islamitische Republiek Iran geen nucleair wapen zal ontwikkelen", zei Obama. "Alle wegen naar zo'n wapen zijn afgesneden."

De president benadrukte echter met klem dat "alle sancties" opnieuw in het leven geroepen zouden worden, als zou blijken dat Iran zich niet aan de gesloten verbintenissen zou houden. "Dit akkoord is niet gebaseerd op vertrouwen. Het is gebaseerd op controle. De inspecteurs zullen 24 uur op 24 toegang hebben tot de belangrijkste Iraanse nucleaire installaties."

Verantwoordelijk Congres

Obama stak ook een pluim op de hoed van de Amerikaanse diplomatieke diensten. Dit akkoord heeft aangetoond dat de Amerikaanse diplomatie "reële en significante veranderingen" kan teweegbrengen, "veranderingen die dit land en de wereld meer vertrouwen kunnen geven".

Het nucleaire akkoord met Iran was een van de prioriteiten van de buitenlandse politiek van de president. Hij riep het Amerikaanse Congres dan ook op zich verantwoordelijk op te stellen en dit akkoord niet af te schieten. "Denk aan wat er zou kunnen gebeuren zonder dit akkoord", sprak hij, wijzend op een nucleaire wapenwedloop in de "meest instabiele regio ter wereld".

"Ik ben er zeker van dat de persoon die binnen 10 of 15 jaar in het Witte Huis zal zitten, veel beter af zal zijn met een Iran dat verder verwijderd is van een nucleair wapen."

"Gevaarlijk naïef"

De Republikeinen staan echter niet te springen van vreugde. Volgens de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner, heeft Obama "afstand gedaan van zijn eigen doelen".

Ook bij de kandidaten voor de Republikeinse nominatie voor de presidentsverkiezingen klonken verwijten. "Dit is de meest gevaarlijke, onverantwoordelijke stap die ik ooit gezien heb in de geschiedenis van het beleid ten opzichte van het Midden-Oosten", reageerde kandidaat Lindsey Graham. "Obama en Biden zijn gevaarlijk naïef geweest."