Poetin: "Zucht van verlichting voor de wereld"

Volgens de Russische president Vladimir Poetin zal het nucleaire akkoord tussen Iran en de internationale gemeenschap de stabiliteit en samenwerking sterk bevorderen. "De wereld kan nu een zucht van verlichting slaken." Hij verzekerde dat zijn land er alles aan zal doen opdat het akkoord nageleefd zal worden. Zijn minister van Buitenlandse Zaken Lavrov uitte meteen ook een verlangen ten opzichte van de VS.

Samenwerking heeft het gehaald in plaats van geweld. Zo lijkt de Russische president het akkoord samen te vatten. "Ondanks pogingen om op geweld gebaseerde scenario's te rechtvaardigen, hebben de onderhandelaars een sterke keuze gemaakt ten voordele van de stabiliteit en samenwerking", reageerde Poetin in een verklaring van het Kremlin.

Het akkoord is van belang voor de internationale gemeenschap maar ook voor de Russisch-Iraanse samenwerking, gaf hij aan. Het akkoord zal de Russisch-Iraanse civiele nucleaire samenwerking helpen en bijdragen tot de strijd tegen terrorisme in het Midden-Oosten, concludeerde Poetin. "De wereld kan nu een zucht van verlichting slaken."

Lavrov: "Obama, haal dat raketafweersysteem weg"

Ook de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov is tevreden met het akkoord. Hij had echter meteen ook een oproep aan de Verenigde Staten. Lavrov gaat ervan uit dat Washington met het beklinken van het akkoord zijn AMD-programma in Oost-Europa zal stopzetten.

Moskou maakt zich al lang zorgen over dat raketafweersysteem aan de grenzen van zijn grondgebied, maar de Verenigde Staten hebben altijd beweerd dat het systeem bedoeld is om een raketaanval uit Iran op te vangen.

Daarom herinnert Lavrov de Amerikaanse president nu aan zijn "Praagse belofte" uit 2009 dat de noodzaak aan zo'n afweersysteem zou verdwijnen, als er een akkoord met Iran bereikt zou worden.