Russische bommenwerper neergestort in Verre Oosten

In het oosten van Rusland is een strategische bommenwerper van het type Tupolev Tu-95 neergestort. De voorbije maanden zijn er al meer Russische vliegtuigen neergestort, ook al omdat Moskou het aantal vluchten fors heeft opgevoerd.
AP2014

Aan boord van het toestel bevonden zich zeven mensen. Vijf onder hen hebben zich met een parachute in veiligheid kunnen brengen. Twee anderen zijn echter omgekomen. Het toestel is neergestort nabij de stad Khabarovsk in het uiterste oosten van Rusland.

Volgens het Russische ministerie van Defensie zijn er geen slachtoffers op de grond gevallen en waren er geen munitie en explosieven aan boord van het toestel. 

Het type Tu-95 van Tupolev dateert uit de jaren 50, maar de meeste toestellen die nu nog in gebruik zijn, werden begin de jaren 90 gebouwd en zijn dus een gemoderniseerde versie van de vorige generatie. Ze zijn erg snel en kunnen worden ingezet om kernbommen, maar ook kruisraketten vervoeren en worden gebruikt als verkenning- en radarvliegtuig.

De voorbije jaren zet Rusland steeds meer van die toestellen in om vlak tegen de luchtruimen van westerse landen te vliegen, waar ze dan worden onderschept door gevechtsvliegtuigen van de NAVO. Dat past in de nieuwe agressieve politiek van Moskou tegen het Westen na de crisis in Oekraïne.

AP2011

Steeds meer ongelukken met Russische toestellen

Dat komt wel met een kostprijs. Sinds juni zijn er nu al zes Russische militaire vliegtuigen verongelukt. Dit is al de tweede Tu-95 die de voorbije maanden neergestort is. Voor de rest ging het om straaljagers.

Dat is wellicht het gevolg van het feit dat Rusland nu opnieuw massaal toestellen inzet in operaties nabij het westerse luchtruim en op lange afstand. Veel van die toestellen hebben dat jarenlang niet gedaan en de piloten werden er vaak ook niet op getraind.

Dat zou kunnen verklaren waarom Moskou op die manier plots zo veel toestellen verliest.