Snowden-documentairemaakster Laura Poitras klaagt Amerika aan

De documentairemaakster Laura Poitras, die een sleutelrol speelde bij de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden, heeft een klacht ingediend tegen de Amerikaanse overheid. De Amerikaanse vrouw vordert van het ministerie van Justitie en de Staatsveiligheid een concrete uitleg waarom ze bij haar aankomst in de VS zo vaak voor controle wordt vastgehouden.

Laura Poitras heeft in 2013 het bekende interview met Edward Snowden in Hong Kong opgenomen. Daarin maakte de klokkenluider voor het eerst de afluisterpraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA wereldkundig.

Met die documentaire "Citizenfour" won de cineaste in februari een Oscar. De incidenten, waarover de klacht gaat, vonden al in een vroegere periode van juli 2006 tot april 2012 plaats.

Poitras werd onder andere na vluchten uit Jemen, Jordanië, Ierland of Duitsland aan een strenge controle onderworpen, schrijft de journaliste in haar klacht van maandagavond laat. Haar verzoeken om een uitleg waarom ze zo streng werd gecontroleerd, bleef tot nog toe zonder antwoord, daarom trekt ze nu naar de rechtbank.