Tekort aan spermadonoren: "Taboe, maar vooral onwetendheid"

De Belgische spermabanken kampen nog altijd met een tekort aan donoren. Een jaar geleden werd de website levensdonoren.be gelanceerd om meer spermadonoren aan te trekken. Dat blijkt vooralsnog weinig effect gehad te hebben.

Dat er een tekort aan donoren is bij de spermabanken in ons land is een oud zeer. Vorig jaar werd de website www.levensdonoren.be in het leven geroepen om meer spermadonoren te vinden, maar dat blijkt dus geen al te groot succes te zijn.

"Er is en blijft een groot onevenwicht", zegt professor Herman Tournaye, diensthoofd van het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde van het UZ Brussel, in "De ochtend" op Radio 1. "De vraag naar donoren neemt toe, meer alleenstaande vrouwen en lesbische koppels met een kinderwens kloppen bij ons aan. Maar we hebben niet genoeg donoren. Het taboe rond donatie speelt een rol, maar wat we vooral toch zien, is dat de onwetendheid erg groot is. Veel mensen beseffen niet dat er een tekort is."

"Anonimiteit is een belangrijk punt"

In België wordt gewerkt met anonieme en bekende spermadonoren. Bekende spermadonoren worden aangebracht via de wensouders zelf, de anonieme donoren belanden in de spermabanken. In 98 procent van de gevallen wordt bij ons gebruikgemaakt van anonieme donoren.

Die anonimiteit is een belangrijk punt, zegt professor Tournaye. "De donoren willen verder niets te maken hebben met de wensouders en met de kinderen. Ze willen er later niet mee geïdentificeerd of geconfronteerd worden. Die donatie is het punt waar het stopt. Momenteel is de vrees een beetje dat het principe van anonimiteit in de toekomst zal veranderen."

In ons land is een tekort, in andere landen zoals Denemarken en Spanje zijn er dan weer donoren genoeg. Zoveel dat andere landen waar een tekort heerst, zoals België, al eens een beroep doen op Deens of Spaans sperma. "De wetgeving in bepaalde landen is erg permissief over spermadonatie, daar zijn ook semicommerciële spermabanken toegelaten", zegt Tournaye. "Zij kunnen reclame maken -wat in België niet mag- en zo raken ze vlotter aan donoren."

Hoe kan ik donor worden?

Wie meer wil weten over donatie, kan terecht op de website www.levensdonoren.be. Verschillende ziekenhuizen werken eraan mee. Ze willen mensen sensibiliseren over donatie van sperma- en eicellen.