Zuid-Jemenitische milities heroveren luchthaven van Aden

In het zuiden van Jemen hebben milities van de zuidelijke afscheidingsbeweging Hirak al-Janubi de internationale luchthaven van de grote havenstad Aden heroverd op de Houthi-rebellen en hun bondgenoten.

Er moest eigenlijk een humanitair bestand in Jemen zijn, maar dat wordt voortdurend geschonden. Vandaag is er zelfs hevig gevochten ten noorden van de zuidelijke havenstad Aden.

Strijders van de Hirak al-Janubi ("Zuidelijke Beweging") hebben de internationale luchthaven ten noorden van Aden kunnen heroveren op hun vijanden. Dat zijn de sjiitische Houthi's en hun bondgenoten, de troepen die loyaal zijn aan ex-president Ali Abdullah Saleh.

Niet dat die luchthaven nu meteen heropend kan worden, maar wel is de inname een opsteker voor de in Aden belegerde milities die Zuid-Jemen opnieuw willen afscheiden van de rest van het land. De herovering was wel mogelijk dankzij hevige luchtaanvallen van onder meer Saudische vliegtuigen.

Bovendien zijn de zuidelijke milities er in geslaagd om een deel van de Houthi's en Salehi's op een schiereilandje te drijven, van waar ze geen kant meer uitkunnen. Het gaat om de eerste grote overwinning van de zuidelijke Hiraki's sinds het uitbreken van de recente oorlog in Jemen.

Hulpkonvooi van VN bereikt Aden

Ondanks de hevige gevechten in het noorden van Aden zijn de Verenigde Naties erin geslaagd om een hulpkonvooi met voedsel en medicijnen naar de belegerde stad te brengen.

Een veertigtal vrachtwagens is veilig doorheen de frontlinies kunnen rijden en hebben Aden bereikt. Dat zou zaterdag gebeurd zijn en het konvooi zou voldoende voedsel aan boord hebben om 117.000 mensen een maand te eten te geven. Het is het eerste grote hulpkonvooi dat de stad bereikt in meer dan vijf weken.

Anderzijds is de VN er niet in geslaagd om 500.000 liter brandstof met een tanker over te brengen naar Aden omdat er te hevig gevochten wordt in de haven.