"Het ziet er niet goed uit Bill. Spreek, of hou je mond"

Whoopi Goldberg schaart zich niet langer onvoorwaardelijk achter Bill Cosby, die van seksueel misbruik wordt beschuldigd. Dat heeft ze laten verstaan in "The view". "Alle informatie die op tafel ligt, wijst op schuld", zei ze. Vorige week riep ze nog op de belaagde acteur niet bij voorbaat te veroordelen.

"Iedereen is onschuldig tot het tegendeel is bewezen", zei Goldberg vorige week nog in het Amerikaanse praatprogramma "The view". "Bill Cosby is niet veroordeeld of gearresteerd."

In datzelfde programma veranderde ze gisteravond het geweer van schouder. "Ik kan niet langer zeggen dat hij onschuldig is tot het tegendeel is bewezen", zei ze. "Alle informatie die op tafel ligt, wijst op schuld."

Meer dan vijfentwintig vrouwen hebben Cosby intussen van seksueel misbruik beschuldigd. Dat zou over een periode van veertig jaar hebben plaatsgevonden. Toch is de komiek nooit formeel aangeklaagd, onder meer omdat sommige feiten zijn verjaard.

Goldberg riep tot slot de kijkers op hun lokale vertegenwoordigers te contacteren met de vraag de verjaringstermijnen voor verkrachtingszaken op te trekken zodat vrouwen ook jaren na een geval van misbruik naar het gerecht kunnen stappen.

Cosby heeft alle beschuldigingen altijd ontkend en blijft dat ook vandaag doen. Toch hult hij zich vooral in stilzwijgen, wat Goldberg maar matig kan appreciëren. "Het ziet er niet goed uit Bill", besloot ze. "Spreek, of hou je mond."