"Iemand drogeren en er dan seks mee hebben is verkrachting"

Tijdens een persconferentie over het nucleair akkoord met Iran heeft de Amerikaanse president Obama ook enkele vragen gekregen over de verkrachtingszaak rond televisiester Bill Cosby. Obama hield zich in eerste instantie op de vlakte, maar sprak later toch over de feiten in termen van "verkrachting".

De vragen over Bill Cosby, die al maandenlang verwikkeld is in verschillende verkrachtingsdossiers, overvielen Obama enigszins. Tijdens de persconferentie over Iran werd de Amerikaanse president plots gevraagd of de televisiester zijn "Medal of Freedom" terug zou moeten indienen. Cosby kreeg dat ereteken in 2002 van toenmalig president J.W. Bush.

Obama wilde geen commentaar geven "over specifieke zaken waarin nog een straf kan worden uitgesproken". Hij liet wel verstaan dat er "geen mechanisme of precedent" bestaat om het ereteken terug te vragen, ook niet nu Cosby in 25 verschillende dossiers wordt beschuldigd van verkrachting. Voorlopig ontkent de acteur alles en wordt hij niet vervolgd, omdat de meeste feiten verjaard zijn.

De Amerikaanse president sloot zijn persconferentie af met volgende mededeling: "Ik wil nog iets kwijt over deze zaak. Als je een vrouw, of een man, verdovende middelen toedient zonder diens medeweten en er daarna seksuele betrekkingen mee hebt zonder instemming, dan gaat het om verkrachting. En ik denk dat geen enkel beschaafd land zoiets mag aanvaarden."