"Let op voor overstekende bronstige reeën"

Hubertus Vereniging Vlaanderen (HVV) waarschuwt voor overstekend reewild tussen half juli en half augustus. Er lopen naar schatting 25.000 tot 30.000 reeën in Vlaanderen, vooral in de provincies Oost- en West-Vlaanderen groeit het bestand nog aan.

"Tijdens de bronstperiode worden reebokken erg onvoorzichtig, zij volgen blindelings hun instinct op zoek naar een partner", zegt de jagersvereniging in een mededeling. "Tijdens dezelfde periode worden "liefdesconcurrenten" uit het territorium verdreven en die raken zo op de dool."

Vooral bosrijke zones en de nabijheid van houtwallen en kanten vormen een risico. Waar waarschuwingsborden voor overstekend wild staan, is het risico nog groter. De kans op aanrijdingen is het grootst in schemerperiodes, de vroege ochtend of late avond, al kunnen bokken ook overdag actief zijn. Met de informatie wil de jagersvereniging niet alleen automobilisten waarschuwen voor de schade na een aanrijding, voor motorrijders kunnen de gevolgen veel erger zijn.

25.000 tot 30.000 exemplaren

Exacte cijfers over het aantal reeën in Vlaanderen zijn er niet, maar het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) zegt dat de populatie geschat wordt op 25.000 tot 30.000 exemplaren. "De populatie in de drukst bevolkte provincies (Antwerpen en Limburg) is stilaan aan het maximum toe", zegt onderzoeker Frank Huysentruyt (INBO). "De kolonisatie gaat vooral voort in West- en Oost-Vlaanderen en het westen van Vlaams-Brabant."

Ook Huysentruyt zegt dat autobestuurders beter hun snelheid aanpassen in bebost gebied of andere plaatsen waar reeën voorkomen. Van wildspiegels, die het licht van wagens terug in het bos kaatsen om verwarring te veroorzaken, is de doeltreffendheid nog niet gekend.