"Minder uitkering voor gepensioneerden door hoger vakantiegeld"

Zo'n 150.000 gepensioneerden en invaliden dreigen een lagere uitkering over te houden net omdat ze meer vakantiegeld krijgen. Dat zeggen oppositiepartijen SP.A en PS, die een wetsvoorstel hebben ingediend om dat te vermijden.

"De mensen met de laagste uitkeringen komen door het verhoogde vakantiegeld plots in een hogere belastingschijf terecht", zegt Kamerlid Peter Vanvelthoven (SP.A). "Het bedrag dat ze meer aan belastingen moeten betalen, is echter hoger dan wat ze extra krijgen met het vakantiegeld. Op het einde van de rit houden ze dus minder over."

De oppositiepartijen spreken over "een spijtige zaak" en hebben een wetsvoorstel ingediend om de situatie aan te pakken. "Het gaat om 30 tot 40 euro die men dreigt te verliezen. Dit kan niet de bedoeling zijn. We kunnen dit niet accepteren."

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) zegt dat er zal worden gesproken over een maatregel tijdens de begrotingscontrole. De minister wijst er ook op dat de zogenoemde fiscale val al langer bestaat. Hij vindt alleszins dat de regering omzichtig te werk moet gaan.