Bekende Britten in de bres voor de BBC

Een dertigtal bekende Britten heeft premier Cameron in een open brief opgeroepen om af te zien van de geplande, ingrijpende besparingsronde bij de BBC. Onder meer Bondacteurs Daniel Craig en Judi Dench en Harry Potter-auteur J.K. Rowling pleiten voor "een sterke BBC die een centrale rol blijft spelen in het leven van de Britten".

In de brief, die integraal werd gepubliceerd op de website van de Britse krant The Telegraph, pleiten de Britse sterren openlijk voor het behoud van een sterke openbare omroep. "Een afgezwakte BBC is in se een verzwakking van heel Groot-Brittannië", zo schrijven ze. "De BBC mag zéker niet inkrimpen tot een nichezender die puur inspeelt op de markt."

"BBC schept vertrouwen en is geliefd"

In de tekst wordt de lange traditie van de BBC en de belangrijke rol in de culturele sector benadrukt.

"De BBC is een zeer prestigieuze instelling. Net zoals in elke organisatie lopen er dingen fout, maar de BBC is vooral een kracht die veel goeds doet. De openbare omroep is de katalysator van de creatieve sector. Bovendien is de zender een baken van vertrouwen die erg geliefd bij het Britse publiek én in het buitenland, waar men mijn grote ogen naar dat voorbeeld kijkt".

De open brief werd ondertekend door 29 bekende figuren uit de Britse mediawereld en culturele sector, waaronder televisiechef Jamie Oliver en documentairemaker David Attenborough.

© Phil Robinson - www.belgaimage.be

Minder entertainment, focus op kerntaken

De regering Cameron liet eerder weten dat de Britse openbare omroep, de oudste en nog steeds een van de sterkste zenders wereldwijd, fors zou moeten besparen. De conservatieve regering pleit ook voor een openbare omroep met een beperkte rol. Tegenstanders van de BBC noemen de sterke openbare omroep al langer een stoorzender.

Morgen stelt Brits Minister van Cultuur John Whittingdale zijn concrete besparingsmaatregelen en hervormingsvoorstellen voor. Het vaste kijk- en luistergeld zou verdwijnen, in ruil voor een taks.

Een werkgroep van acht mensen zal de heroriëntering van de BBC concreet uitwerken tegen eind 2016. De Britse openbare omroep zou zich moeten focussen op zijn kerntaken als "publieke dienstverlener" en minder mogen investeren in grootse entertainmentprojecten zoals "The Voice" of "Top Gear", die ook in het buitenland erg veel worden bekeken.

"Publiek wil sterke BBC"

De grote baas van de BBC, Tony Hall, heeft eerder deze week al laten verstaan dat het Britse publiek niet zit te wachten op een kleinere BBC. "Dat idee wordt vaak geopperd door mensen met puur commerciële belangen of ideologische vooroordelen".

De BBC, een instituut in medialand

De Britse openbare omroep BBC is een van de oudste mediazenders ter wereld. De BBC werd opgericht in 1922 en omvat intussen verschillende radiozenders, televisieomroepen en websites.

De BBC wordt nog steeds grotendeels gefinancierd door kijk- en luistergeld. Elk Brits huishouden betaalt daarvoor jaarlijks een vast bedrag.