Boekhouder Auschwitz veroordeeld tot 4 jaar cel

In de Duitse stad Lüneburg is Oskar Gröning, de gewezen boekhouder van het concentratiekamp van Auschwitz, veroordeeld tot 4 jaar cel. De openbare aanklager had 3,5 jaar cel geëist voor de man. Daarmee is een eind gekomen aan wat waarschijnlijk het laatste naziproces ooit was. 70 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn de meeste SS'ers intussen overleden. Gröning zelf is 94.

De voorzitter van de rechtbank Franz Kompisch las de strafmaat met een stalen gezicht voor. De straf ligt hoger dan de 3,5 jaar gevraagd door het parket bij het afsluiten van de pleidooien op 7 juli. Gröning riskeerde 3 tot 15 jaar cel.

Gröning had van bij de aanvang van het proces toegegeven dat hij "een morele fout" had gemaakt en bood verschillende keren zijn excuses aan. Volgens zijn verdediging, die de vrijspraak vroeg, had hij nooit steun verleend aan de Holocaust zelf.

De zowat 50 overlevenden van de Holocaust of hun nazaten die zich burgerlijke partij hadden gesteld, reageerden tevreden maar betreurden wel dat het zo lang moest duren vooraleer er recht werd gesproken.

Moshe Kantor, de voorzitter van het Europees Joods Congres, benadrukte het "historisch belang van het proces" en "de geboden kans om een hele generatie, al te zeer vervreemd van de gruwelen van de Holocaust, te informeren".