Dour start voor het eerst op woensdag met extra festivalavond

In het Waalse dorpje Dour is de 27e editie van het gelijknamige festival van start gegaan. Voor het eerst gingen de deuren van het festivalterrein al op woensdagavond open. Het traditionele campingfeestje aan de vooravond van het festival is vervangen door een extra festivalavond, met artiesten en dj's op het hoofdpodium.

De gloednieuwe vijfde festivaldag wordt georganiseerd in het kader van Mons 2015. Dour viert Bergen als culturele hoofdstad van Europa. Het Waalse festivaldorpje ligt op een boogscheut van Bergen in de provincie Henegouwen. Voor festivalgangers met een combiticket is de extra avond gratis. Andere feestvierders betalen 25 euro.

Vorig jaar liet de organisatie al verstaan dat er wel animo was voor een vijfde festivalavond. “Op het campingfeestje kwamen dit jaar ongeveer 23.000 mensen af. De reacties waren zo lovend en het is zo goed meegevallen dat we volgend jaar wellicht een extra festivaldag organiseren”, zei woordvoerder Marc Steens toen.

Vijf artiesten

Het festivalterrein in Dour, waar dit jaar ruim 250 artiesten gespreid over 8 podia zullen optreden, opende om 18 uur zijn deuren voor een openingsfeest rond "cultuur, jongeren en Europa".

Er staan vijf concerten gepland. Gallowstreet kreeg de eer om het festival te openen. Ook op de affiche vanavond: La Smala, Jungle en SBTRKT.

De Gentse broers Dewaele (zie foto) sluiten als 2 many dj's de eerste avond af met een dj-set. Volgende maand mogen ze ook Pukkelpop openen op de extra festivalavond daar. Dan nemen ze de dance hall in met Radio Soulwax.

HARVEY Eleanor

Campingfile

De festivalcamping aan het festivalterrein opende zijn deuren om 12 uur vanmiddag. Omstreeks 15 uur was het terrein al bijna volledig volzet.

In de omgeving was het enorm druk en op de uitvalswegen stonden aan het begin van de namiddag lange files, meldt Belga. Het verkeer verliep er enkele uren bijzonder moeizaam.

Dour verwacht dit jaar in totaal ruim 200.000 festivalgangers. Mogelijk wordt een nieuw bezoekersrecord gevestigd. Vorig jaar zakten 195.000 feestvierders af naar het Waalse dorpje. 38.000 van hen verbleven toen op de festivalcamping.

Drugscontroles

De politie hield vanmiddag ook een eerste anti-drugsactie met 50 manschappen en 6 drugshonden, wat de toestroom naar het festivalterrein mee vertraagde.

Elk voertuig en elke festivalganger werd gecontroleerd. In Saint-Ghislain en Boussu controleerde de politie ook enkele festivalbussen. Vorig jaar overleed tijdens Dour een Franse festivalganger aan een overdosis op de camping.

De politie nam gevonden drugs in beslag: 803 gram cannabis, 115 xtc-pillen, 20 lsd-pillen, 47 gram mdma, 11 gram cocaïne, 10 gram speed, 14 gram paddestoelen en 2 gram heroïne. In Saint-Ghislain en Boussu ging het om 821,83 gram cannabis, 223 xtc-pillen, 10,95 gram mdma, 17,6 gram hasj en 2,35 gram cocaïne.

"De resultaten van deze actie zijn verontrustend. We vinden nagenoeg in elke wagen verdovende middelen. Het gaat nagenoeg bijna altijd om softdrugs in kleine hoeveelheden. Meestal vinden we cannabis", aldus de politie in het RTBF-journaal.

Tijdens de duur van het festival zullen er elke dag drugscontroles plaatsvinden, aldus de federale en lokale politie. Niet alle festivalgangers hebben hier begrip voor. Sommigen noemden het "tijdverlies" of "stom in deze context".