Extra parkeerplaatsen aan Flanders Expo tijdens Gentse Feesten

Bezoekers die vanaf vrijdag met de auto naar de Gentse Feesten willen, krijgen 900 extra parkeersplaatsen vlak naast de halte van de pendeltram aan Flanders Expo. Dat meldt De Lijn, die niet alleen extra trams en bussen inzet, maar ook speciale feestenbussen en frequente pendels van en naar de belangrijkse Park+Ride-zones.

"Dé ideale parking is Flanders Expo, met bijna vierduizend plaatsen en pendeltram 1 die de bezoekers elke vijf minuten en de klok rond van en naar het centrum brengt", zegt Isabelle Colbrandt, woordvoerster van De Lijn Oost-Vlaanderen.

Ook van de andere Park+Ride parkings kan overgestapt worden op een tram of bus richting stadscentrum. Dankzij een samenwerking met de B-parking kunnen feestvierders opnieuw de hele dag aan het Sint-Pietersstation parkeren en daar een bus of tram nemen. Dat kost vijftien euro inclusief vervoer voor maximaal vier personen.

De Lijn zet op de drukste feestendagen meer dan honderd voertuigen in. De belangrijkste stadslijnen zullen langer dan normaal doorrijden. Tot vier uur 's nachts rijden feestbussen naar tal van bestemmingen rondom Gent.

Geen openingsstoet

De Gentse Feesten starten vrijdag onder meer met een hommage aan de eind vorig jaar overleden "feestenstichter" Walter De Buck (zie foto) en muzikant Luc De Vos.

Een aantal (oudere) volksartiesten, aangevuld met jongere Gentenaars, houdt tijdens de openingsreceptie een "rouwstoet" als protest tegen het afschaffen van de openingsstoet op zaterdag en het "herdenken van de feesten zoals we ze tot nu toe hebben gekend". Op zaterdagnamiddag gaat er wel een kinderstoet door.

Nicolas Maeterlinck

Glasverbod

Vanaf dit jaar geldt er een totaal glasverbod in de feestenzone, met uitzondering van terrassen van bestaande cafés en de feestkernen Sint-Veerleplein en François Laurentplein.

De stad plaatst dit jaar een kwart meer toiletten tijdens de Feesten. Boetes op wildplassen zijn verdubbeld tot 120 euro.