Grafrovers gaan met hoofd F.W. Murnau ("Nosferatu") aan de haal

Op een kerkhof in de buurt van Berlijn hebben onbekenden ingebroken in het graf van Friedrich Wilhelm Murnau. Daarbij hebben ze het hoofd van de beroemde regisseur van films als "Nosferatu", "Faust" en "Sunrise" gestolen.
Verwendung weltweit, usage worldwide

De diefstal vond plaats op het kerkhof van Stahndorf, een gemeente in de buurt van de Duitse hoofdstad Berlijn. Wanneer precies is niet duidelijk. Volgens de politie gebeurde het tussen 4 en 12 juli.

Vaststaat dat de dieven de grafkamer van Murnau (geboren Plumpe) zijn binnengedrongen, zijn kist hebben geopend en zijn hoofd hebben meegenomen. Zo goed als zeker was dit het enige doel van hun daad, want de kisten van de broers van de regisseur die eveneens in de tombe liggen, bleven onaangeroerd.

Mogelijk zijn de motieven voor de bizarre diefstal in occulte sferen te zoeken. Murnau is immers vooral bekend van "Nosferatu", een stomme film die hij in 1922 maakte, gebaseerd op het klassieke verhaal van Dracula.

Later volgden films als "Der letzte Mann" en "Faust: eine Deutsche Volkssage". In 1926 verkaste hij naar Hollywood waar hij de film "Sunrise" maakte, goed voor drie Oscars. In 1931 raakte hij zwaargewond bij een auto-ongeval in Californië. Even later stierf hij.

Meest gelezen