Griekse parlement keurt voorwaarden EU goed

Het Griekse parlement heeft de besparings- en hervormingsmaatregelen goedgekeurd die de eurolanden als voorwaarden hadden gesteld voor verdere leningen. Aan de stemming is een lang debat vooraf gegaan waarin premier Alexis Tsipras hevige tegenstand kreeg binnen zijn eigen Syriza-partij. Voor het parlementsgebouw is betoogd, en er zijn relletjes geweest tussen de politie en anarchistische jongeren.
Minister van Financiën Tsakalotos tijdens het debat.

Volgens een eerste telling hebben er 229 afgevaardigden voor gestemd, zes hebben zich onthouden en 64 parlementsleden, onder wie gewezen minister van Financiën Janis Varoufakis, stemden tegen.

De stemming vond even voor 2.00 uur lokale tijd plaats, strikt genomen dus na het verstrijken van de deadline die de eurogroep had gesteld.

In principe moest het akkoord voor middernacht Griekse tijd, 23 uur onze tijd, goedgekeurd worden, maar waarnemers gaan er van uit dat de Europese landen daar niet over zullen vallen.

In het parlement kreeg de regering van premier Tsipras het vuur aan de schenen gelegd door verschillende parlementsleden, vooral van zijn eigen partij. Hoewel hij zelf niet echt warm liep voor de draconische besparingen die hij van Europa moet doorvoeren, moest Tsipras zoveel mogelijk parlementsleden ervoor zien te winnen. Het goedkeuren van de besparingen is een essentiële voorwaarde voor Griekenland om vers geld te krijgen.

Tsipras mocht dan wel vooral veel tegenwind vanuit zijn eigen Syriza-rangen krijgen, hij kon anderzijds wel rekenen op steun van een aantal belangrijke oppositiepartijen. Dat leidde tot de vreemde situatie dat vooral de oppositie het akkoord verdedigde.

Relletjes

Iets na 20 uur vanavond sloeg de vlam letterlijk in de pan bij een betoging voor het Griekse parlementsgebouw. Betogers bekogelden de ordediensten met brandbommen. De politie gebruikte traangas om de betogers uiteen te drijven.

Volgens radiojournalist Katrien Vanderschoot hadden zich radicale anarchisten onder de betogers gemengd. "Het begon allemaal redelijk kalm", zegt Vanderschoot. "Je zag al wel groepjes zwart geklede mensen met stokken rondlopen, en op een bepaald moment zijn ze hier met benzinebommen beginnen gooien en heeft de politie ingegrepen met traangas."

"Voor mij staan omgeduwde containers in brand", vertelt Vanderschoot. "Daarnet sloeg iemand een winkelraam in. Ook een autoruit hier voor mij is aan diggelen gegaan. Het is heel gewelddadig. Als je vraagt aan de mensen hoe het zal aflopen, zeggen ze dat dit eigenlijk nog maar een begin is. Ze vrezen dat de situatie met de hervormingen die nog zullen worden gestemd in het parlement, alleen nog maar uit de hand zal lopen."

In totaal hebben enkele duizenden betogers vanavond betoogd. Het Franse persagentschap AFP heeft het over 12.000 betogers. Ze gaven gevolg aan de oproep van de communistische vakbond, van een aantal onafhankelijke organisaties en van enkele kleine linkse partijen. De meeste betogers manifesteerden vreedzaam.