Hollande: "Deze week aanslagen in Frankrijk verijdeld"

De Franse ordediensten hebben deze week "terroristische daden" verijdeld. Dat heeft de Franse president François Hollande vandaag gezegd in Marseille. Meer details wou hij niet kwijt. Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve legt donderdag een verklaring over de zaak af.
Hollande stond de pers te woord na een bezoek aan Marseille.

In Frankrijk geldt de hoogste staat van waakzaamheid sinds in januari islamisten in totaal 17 personen vermoord hebben bij aanslagen op het satirische magazine Charlie Hebdo, op een politievrouw en op een Joodse supermarkt, en sinds in juni een vermoedelijke islamist zijn baas onthoofd heeft en getracht heeft een fabriek op  te blazen.

Volgens een anonieme bron dicht bij de ordediensten zijn er vier mensen aangehouden in verband met de verijdelde aanslagen. 

Hollande had eerder op de dag verklaringen afgelegd over de brand in een chemische fabriek in het zuiden van Frankrijk. Het eerste onderzoek wijst op brandstichting, aangezien er twee ontploffingen plaatsvonden, onmiddellijk na elkaar. Over het motief heerst nog onduidelijkheid, mogelijk zit er een misdadig motief achter.

Hollande zei dat de regering de veiligheidsmaatregelen verscherpt heeft bij industriële bedrijven die wegens het gebruik van gevaarlijke stoffen onder de zogenaamde Seveso-richtlijn vallen. "Ze worden allemaal beschermd."