Imker uit Schepdaal kweekt bijen die resistent zijn tegen varroamijt

In Schepdaal, in Vlaams-Brabant, is imker Noël De Schrijver erin geslaagd bijen te kweken die helemaal resistent zijn tegen de varroamijt. Die parasiet is een van de belangrijkste oorzaken van de achteruitgang van het bijenbestand.

"Door bijenvolken te gaan kruisen die een verhoogde varroagerichte hygiëne hebben, ben ik erin geslaagd volken te gaan creëren die 100% varroa-tolerant zijn", legt Noël De Schrijver uit. "Daarvan ben ik volop gaan voortkweken om zoveel mogelijk nakomelingen van die koningin te hebben om zoveel mogelijk andere imkers te bevoorraden." 

De varroamijt is een uitwendige parasiet die zich alleen kan voortplanten op het broed van honingbijen. Tot nu werd de mijt vooral bestreden met oxaalzuur, mierenzuur en thymol.

Meest gelezen