Koninklijke Academie Londen start crowdfunding-actie om Ai Weiwei te steunen

De Koninklijke Academie voor Kunsten in Londen start met een eerste crowdfunding-campagne om een ongewoon project te financieren: het installeren van oude bomen afkomstig uit de bergen van Zuid-China in het historische centrum van Londen. De bomen zijn een kunstwerk van de Chinese kunstenaar Ai Weiwei.

De Londense Koninklijke Academie voor Kunsten wil op haar binnenplaats in Piccadilly een grote site installeren om de acht enorme boomsculpturen van de Chinese kunstenaar Ai Weiwei tentoon te stellen. Dat project kost 100.000 pond. Daarom roept de Koninklijke Academie het publiek op om haar steentje bij te dragen. De tentoonstelling zal toegankelijke zijn voor iedereen.

"Het is een experiment, maar tegelijk ook een verstandige gok", zegt Tim Marlow, artistiek directeur van de Londense Koninklijke Academie. "Als het lukt, dan wordt het een briljante tentoonstelling. Zo niet, dan was het het proberen waard."

Steun van het publiek

De Londense kunstinstelling doet voor zijn crowdfunding-actie een beroep op de Amerikaanse crowdfunding-website Kickstarter, waarop projecten door derden gefinancierd worden. Naar eigen zeggen heeft Kickstarter op die manier al meer dan een miljard dollar opgehaald van 5,7 miljoen gebruikers voor projecten als films, shows, videogames en gadgets.

Volgens de kunstinstelling kunnen mensen door het project te sponsoren aan de wereld laten zien dat ze de artiest in kwestie steunen. Dat is meteen de belangrijkste reden waarom de Royal Academie geld vraagt aan het publiek.

Kritisch tegenover de maatschappij

De kunstenaar waar het om draait is de Chinees Ai Weiwei. Hij heeft zwaar geleden onder de Chinese autoriteiten omdat hij door middel van kunst kritiek uit op de sociale en culturele veranderingen in zijn land. In 2009 moest hij zelfs plastische chirurgie ondergaan, nadat hij door een Chinese politieagent werd geslagen. Vorig jaar publiceerde hij op Instagram zijn "gunleg" (geweerbeen) - selfie als kritiek op de manier van terrorismebestrijding in China. Dat kreeg veel navolging.

"Ik denk dat veel mensen graag Ai Weiwei willen steunen, daarom denk ik dat dit project zal lukken", luidt het bij Marlow.

Stukje voor stukje

Ai werkt sinds 2009 aan zijn bomen. Het kunstwerk bestaat uit stukjes van bomen die op natuurlijke wijze in de bergen van Zuid-China gestorven zijn. Deze stukjes worden vervolgens verkocht als decoratie op de markt van Jingdezhen. Ai kocht stukjes boom, gaande van wortel tot tak en reconstrueerde al die stukjes tot volwaardige bomen in zijn studio in Beijing.

De Chinese kunstenaar is zeer optimistisch over het project. "De natie moet samenwerken naar een meer gelijke samenleving, binnen de rechtsstaat," zegt hij.

De boomsculpturen van Ai Weiwei zijn te zien op de binnenplaats van de Koninklijke Academie voor Kunsten in Picadilly, Londen van 19 september tot en met 13 december.