NASA over New Horizons: "We hebben een gezond ruimteschip"

De scheervlucht van de ruimtesonde New Horizons langs de dwergplaneet Pluto is succesvol verlopen. Het ruimtetuig is er dinsdagavond in geslaagd om opnieuw in contact te komen met de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Het contact tussen de sonde en NASA-controlekamer in Laurel (Maryland) werd - zoals gepland - onderbroken tijdens de scheervlucht van New Horizons langs de beroemdste dwergplaneet. Maar om 20.55 uur (02.55 uur Belgische tijd) werd opnieuw een signaal ontvangen, waarmee de sonde officieel bevestigde dat de missie zonder noemenswaardige problemen was verlopen.

"We hebben een gezond ruimteschip", verklaarde NASA-manager Alice Bowman. "Alles is verlopen zoals we gepland en geoefend hadden."

De sonde New Horizons voerde een vlucht uit op ongeveer 12.400 kilometer van Pluto, wat in kosmische termen dus een korte afstand is. Het is de eerste keer dat de dwergplaneet bezoek krijgt van een ruimtetuig.

De scheervlucht werd al 's middags uitgevoerd, maar omdat het toestel uitsluitend bezig was met het verzamelen en verwerken van informatie, kon er niet eerder een signaal worden verstuurd. Het verstuurde signaal had daarna nog ongeveer vier uur nodig om de aarde te bereiken.

De in 2006 door de NASA gelanceerde sonde heeft ongeveer vijf miljard kilometer afgelegd vooraleer ze bij de ex-planeet aankwam. New Horizons, 2,5 meter groot en 480 kilo dik, moet nagaan hoe Pluto en zijn manen eruitzien.

(NASA/Bill Ingalls)
(NASA/Bill Ingalls)

Meest gelezen