Nieuwe tool brengt netwerkdekking in kaart

Het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) lanceert een tool waarmee de consument de netwerkdekking van de drie mobiele operatoren in België kan controleren.

Met de vergelijkingstool hoopt het BIPT dat de concurrentie op basis van kwaliteit wordt aangezwengeld zoals dat eerder met de prijzen gebeurde. De telecomregulator vroeg de dekkingsgegevens op bij de verschillende operatoren en ging ze vervolgens ook zelf controleren door met een speciale wagen bepaalde trajecten af te leggen. Om de drie maanden zal de kaart geüpdatet worden, want de netwerken evolueren snel. De huidige gegevens dateren van 15 april.

Via de tool kan elke consument tot op 200 vierkante meter precies nagaan welke operatoren op een bepaalde plek dekking geven voor 2G, 3G of 4G. Dat kan helpen bij de keuze voor een operator. Het BIPT nuanceert evenwel want dekking zegt immers niet alles. Er kunnen verschillen zijn in de netwerkkwaliteit of de snelheid van de verbinding.

In een later stadium wil de regulator de atlas nog uitbreiden met informatie over de gebruikservaring. Daarnaast is uit de controles ook gebleken dat de operatoren niet altijd correcte informatie gaven. Elke kaart heeft daarom een betrouwbaarheidscijfer meegekregen, dat wel telkens boven 95 procent ligt.

Om de consument helemaal correct te informeren, werkt het BIPT aan een kwaliteitsbarometer op basis van negen indicatoren. Die zal pas in juli 2016 gelanceerd worden, omdat de operatoren wat tijd nodig hebben om de verschillende gegevens door te spelen aan de regulator. De kwaliteitsbarometer zal onder meer de antwoordtijd van de klantendienst en het percentage defecten of storingen in rekening nemen.