Opvallend veel klachten over rijgedrag postbodes

Er zijn alsmaar meer klachten over hoe postbodes zich op de weg gedragen, met de fiets, de bromfiets of de auto. De ombudsdienst voor de postsector kreeg vorig jaar meer dan 15.000 klachten, 600 daarvan gingen over het rijgedrag van de postbodes en dat is volgens de ombudsdienst opvallend veel. Dat staat vandaag in Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws.

Mensen sturen ook vaker foto's of filmpjes door, zegt woordvoerster Truus Lostrie. "De meeste klachten gaan over links rijden, snelheidsovertredingen en rijden op voet- en fietspaden."

"De tijd dat een postbode rustig zijn ronde kon afwerken, is al lang voorbij. Er is minder tijd en meer werk. En dus wordt er al eens een overtreding begaan om de verloren tijd in te halen."

De vakbonden bij Bpost erkennen het probleem, maar de postbodes staan onder zware druk omdat ze behalve de gewone post ook meer en meer pakjes moeten afleveren. "Maar postbodes moeten hun werk doen volgens de regels", zegt Jean-Pierre Nyns, algemeen secretaris bij ACOD Post. "Als er effectief te weinig tijd is om hun ronde te doen, kunnen ze dat melden."

Postbodes die een overtreding begaan, worden door Bpost terechtgewezen en opgevolgd.