Stichting Brandwonden waarschuwt voor gevaren van berenklauw

De Stichting Brandwonden heeft een waarschuwing verspreid voor de berenklauw, een plant die momenteel volop in opmars is in het Brussels Gewest. De plant bevat een giftig sap dat brandwonden kan veroorzaken. De reuzenberenklauw kan brandwonden veroorzaken, de gewone berenklauw veroorzaakt irritatie.

In België bestaan er twee soorten berenklauwen, de reuzenberenklauw en de gewone of inlandse berenklauw. De reuzenberenklauw wordt 5 meter hoog en heeft tussen juli en september witte bloemschermen met een diameter van 50 cm tot 1 meter. De enorme bladeren zijn behaard en de stengel is roodgevlekt. De gewone berenklauw heeft geen rode vlekken op de stengel en wordt tot 2 meter hoog. De reuzenberenklauw, die vooral in wegbermen en in verwaarloosde tuinen en bossen wordt aangetroffen, is vooral langs de Brusselse ring aan een opmars bezig.

De Stichting Brandwonden raadt aan om de reuzenberenklauw niet aan te raken, omdat de plant een giftig sap bevat. Zeker voor kinderen is er waakzaamheid geboden. Als de plant in de omgeving groeit van kinderspeelplaatsen, wordt aangeraden om aan de groendienst van de gemeente te vragen om de reuzenberenklauw weg te halen.

Die maatregelen worden nodig geacht omdat de reuzenberenklauw brandwonden kan veroorzaken. Ongeveer 24 uur na het contact met het sap ontstaan rode, jeukende vlekken, die enkele uren later overgaan in een scherp begrensde ontsteking van de huid met zwelling en blaarvorming. De letsels genezen pas na 1 à 2 weken. De gewone berenklauw veroorzaakt irritatie.

Meest gelezen