Tsipras probeert partijgenoten te overtuigen

In het Griekse parlement wordt gedebatteerd over de loodzware besparingen die Athene van de eurolanden moet doorvoeren in ruil voor een nieuw financieel hulpprogramma. De Griekse ambtenaren houden een 24 urenstaking uit protest. In de openbare ziekenhuizen worden enkel noodgevallen behandeld, het treinverkeer ligt stil en verschillende apotheken blijven gesloten.

In ruil voor ruim 80 miljard vers geld moet de Griekse regering op last van Europa drastisch besparen. Zo moet het pensioenstelsel worden hervormd, moet de inning van de belastingen worden verbeterd en moet de btw op een hele reeks producten omhoog. De regering-Tsipras heeft van de staatshoofden en de regeringsleiders amper twee dagen gekregen om een eerste reeks ingrijpende hervormingen door het parlement te jagen.

Gisteravond heeft Alexis Tsipras te kennen gegeven dat hij eigenlijk niet achter het akkoord staat dat hij zelf onder zware druk heeft moeten ondertekenen van de eurolanden. Toch wil hij zoveel mogelijk parlementsleden ervan overtuigen om de drastische besparingen toch goed te keuren, bij gebrek aan een beter alternatief.

De Griekse premier krijgt wel te maken met heel wat tegenstand binnen zijn eigen Syriza-partij. Verwacht wordt dat tientallen parlementsleden van Syriza tegen de besparingen zullen stemmen. Viceminister van Financiën Nadia Valavani heeft al gezegd dat ze tegen zal stemmen en biedt haar ontslag aan.

Desondanks verwachten waarnemers dat de besparingsplannen zullen worden goedgekeurd omdat premier Tsipras de steun krijgt van een groot deel van de oppositiepartijen.

Frankrijk zegt "ja"

Vanmiddag heeft het Franse parlement met een grote meerderheid het hulpplan voor Griekenland goedgekeurd. Volgens premier Manuel Valls is het plan de enige manier om Griekenland er economisch weer bovenop te helpen. 

Morgen debatteert de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers over het controversiële hulpplan voor Griekenland.

Echt belangrijk wordt de stemming in de Bondsdag in Berlijn. Kanselier Angela Merkel en vooral minister van Financiën Wolfgang Schäuble worden beschouwd als de architecten van de zware besparingsmaatregelen die aan Griekenland worden opgelegd.

Ambtenaren staken

Zo'n 1.000 betogers trekken door het centrum van Athene. Zij hopen dat ze de regering-Tsipras of tenminste de dissidenten nog kunnen overtuigen om het akkoord niet goed te keuren.

Vanavond zijn er ook nog protesten gepland voor het parlement.

De Griekse banken blijven ook morgen nog gesloten en op de beurs in Athene wordt er nog altijd niet gehandeld.