Vindersloon van 1 miljoen dollar voor rode "Wizard of Oz"-schoentjes

Een anonieme fan heeft een beloning van 1 miljoen dollar uitgeloofd voor de vinder van de gestolen rode schoentjes uit de film "The wizard of Oz". In augustus is het tien jaar geleden dat de bekende rode glitterschoenen, gedragen door Judy Garland, gestolen werden uit een museum in Minnesota. De dader is nooit gevonden waardoor de schoenen, net zoals in de film, nog steeds op vrije voeten zijn.

Op 28 augustus is het tien jaar geleden dat de bekendste schoenen uit de filmgeschiedenis gestolen werden. Volgens de New York Post schenkt een anonieme fan nu 1 miljoen dollar aan de vinder. John Kilsh, uitvoerend directeur van het museum van Judy Garland in Grand Rapids (Minnesota), zegt dat het om een zeer grote fan uit Arizona gaat.

Van zilver naar rood

Actrice Judy Garland droeg de schoentjes in "The wizard of Oz", waarin ze de rol van Dorothy vertolkte. De schoenen werden ontworpen door Adrian Greenberg, kostuumontwerper van filmstudio MGM in 1930. Oorspronkelijk ontwierp Greenberg de schoenen in het zilver. Maar vanwege het gebruik van het nieuwe technicolor-proces waarmee de film werd ingekleurd, moesten de schoenen worden veranderd van zilver naar rood.

Vier paar schoenen

Er werden verschillende paren gemaakt voor de film. Eén paar is te vinden in het Smithsonian Instituut in Washington. Een ander paar werd in 2000 verkocht voor meer dan 600.000 dollar. Leonardo DiCaprio heeft ook een set van de magische schoentjes in zijn bezit; tijdens een veiling in 2012 kocht hij de schoenen voor 2 miljoen dollar. Het vierde gestolen paar is nu bijna 3 miljoen dollar waard.

Om voor het vindersloon in aanmerking te komen moet niet alleen de locatie van de schoenen worden doorgegeven, ook de naam van de dief moet vermeld worden.