"Crisis binnen geschreven pers niet toe te schrijven aan gratis nieuwssites"

"Gratis nieuwssites bestaan overal ter wereld. Het is niet de VRT die ze heeft gecreëerd." Dat zegt directeur informatie en hoofdredacteur van VRT Nieuws Luc Rademakers in een interview met flandreinfo.be, de Franstalige pendant van deredactie.be.
© VRT - Joost Joossen

Het interview met Rademakers heeft plaatsgevonden in het kader van "Quoi de neuf en Flandre?", een rubriek waarin de collega's van flandreinfo.be geregeld stemmen uit het Vlaamse medialandschap aan het woord laten.

Tijdens het gesprek reageert Rademakers onder meer op de kritiek van sommige Vlaamse kranten dat de VRT online gratis nieuws aanbiedt en hierdoor oneerlijke concurrentie zou voeren met private spelers.

"De crisis binnen de geschreven pers valt volgens mij niet aan gratis nieuwssites toe te schrijven", zegt hij. "Overal stijgen de kosten terwijl de verkoop stagneert. Bovendien zijn het de kranten zélf die gratis nieuwssites hebben gelanceerd, tien tot vijftien jaar geleden. Hierdoor hebben ze mede de "gratis"-attitude bij lezers gecreëerd waarbij die kosteloos onlinenieuws verwachten."

"Gratis nieuwssites bestaan overal ter wereld. Het is niet de VRT die ze heeft gecreëerd. Deze situatie is overigens niet uniek voor Vlaanderen of België. Her en der in Europa geeft de geschreven pers kritiek op nieuwssites van openbare omroepen. Ze vergist zich evenwel van tegenstander: giganten als Facebook en YouTube zijn eveneens heuse nieuwssites. "

Verder in het interview laat Rademakers zijn licht schijnen op de algemene positie van de openbare omroep in het Vlaamse medialandschap, de besparingen die de Vlaamse regering de VRT oplegt en de nieuwe beheersovereenkomst. Het volledige gesprek kan u hieronder bekijken en beluisteren (in het Frans).